10 δημοφιλείς νηστίσιμες προτάσεις για τον καταλογό σας!
Η Σαρακοστή ξεκινά και εμείς σας προτείνουμε τα δέκα, ίσως, πιο αντιπροσωπευτικά νηστίσιμα πιάτα του καιρού μας, για να τα βάλετε στον κατάλογό σας.
Σαλάτα φασόλια μαυρομάτικα με χόρτα και μυρωδικά
Το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρώνια, οι καυκαλήθρες, ο μάραθος και ο άνηθος, η φρέσκια ντομάτα και φυσικά τα ομώνυμα όσπρια δίνουν μια σαλάτα πεντανόστιμη που αναδεικνύει την ελληνική παράδοση. Τα χόρτα πρέπει να είναι ελαφρώς τσιγαρισμένα και τα όσπρια μαλακά.
Σαλάτα ταμπουλέ (με ξηρούς καρπούς)
Τα κυβάκια ντομάτας και αγγουριού, το φρέσκο κρεμμύδι, ο άφθονος μαϊντανός, ο δυόσμος και φυσικά το πλιγούρι ως βάση δίνουν μια πολύ χορταστική σαλάτα, με αρκετούς υδατάνθρακες αλλά πλούσια και σε φυτικές ίνες. Ανεβείτε επίπεδο προσθέτοντας ψίχα φιστικιού Αιγίνης και σπόρους ροδιού.
Καβουροσαλάτα με αβοκάντο
Μη χρησιμοποιήσετε σουρίμι, διότι καταρχήν προέρχεται από ψάρι και δεν είναι νηστίσιμο. Επιλέξτε γνήσια ψίχα καβουριού (από κονσέρβα είναι ΟΚ), που θα αναμείξετε με κυβάκια ντομάτας, αγγουριού και φυσικά αβοκάντο.
Φαλάφελ με λευκή ταραμοσαλάτα (και τουρσί ρέβας)
Φτιάξτε ένα μείγμα με 80% ρεβίθια, 15% φάβα και 5% ξερά κουκιά, βότανα και μυρωδικά για να θρέψετε σωστά τον οργανισμό στην περίοδο της νηστείας, αλλά και μοναδική γεύση. Η έντονη γεύση της λευκής ταραμοσαλάτας και τουρσιού (προαιρετικό) μπορεί ισορροπήσει με μια φρέσκια σαλάτα.
Σούπα βελουτέ με κάστανα και λαχανικά
Τα κάστανα κοπανισμένα και αλεσμένα είναι ένας εξαιρετικός πυκνωτικός παράγοντας. Το καρότο, το πράσο, η σελινόριζα, το κρεμμύδι, η γλυκοπατάτα και η απλή πατάτα, είναι κάποια από τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικά.
Ριζότο μανιταριών (με λάδι τρούφας)
Εδώ το μυστικό είναι στην άφθονη ποσότητα μανιταριών που πρέπει να περιέχει, αλλά και στα διαφορετικά ήδη. Λευκά, καφέ, πορτσίνι, αλλά και κανθαρέλες πρέπει να υπάρχουν σε αυτό το πιάτο το οποίο γίνεται τέλειο με το ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι, τα οποία έχουν μεγάλους κόκκους και δίνουν κρεμώδες αποτέλεσμα.
Μύδια αχνιστά με λεμόνι, σκόρδο και λευκό κρασί
Το πιο υπέροχο σε αυτό το πιάτο είναι το ζουμάκι για ατελείωτες βούτες με φρέσκο ζεστό ψωμί. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο τζίντζερ στη συνταγή για ακόμη πιο πικάντικη αλλά και δροσερή γεύση, όπως επίσης και φρέσκο κρεμμυδάκι στο γαρνίρισμα.
Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι
Το μυστικό εδώ είναι η γέμιση. Προτιμήστε μεσόκοκκο ρύζι γλασέ που θα το ετοιμάσετε μαζί με λευκό κρασί, σκόρδο, κρεμμύδι και μαϊντανό, αλλά και φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη. Ψήστε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για να γίνουν μαλακά.
Χταπόδι μαγειρευτό με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια
Το χταπόδι εδώ είθισται να γίνεται μπρεζέ, δηλαδή να μαγειρεύεται μέσα σε ζωμό ντομάτας και μυρωδικών, με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε αργή θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσει. Το μπαλσάμικο είναι προαιρετικό ταιριάζει ωστόσο τόσο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια όσο και με τη φάβα.
Σουπιές με σπανάκι (ή μελιτζάνες)
Η πρώτη εκδοχή είναι η κλασική, η δεύτερη η μοντέρνα. Χρησιμοποιήστε τσακώνικες ή λευκές μελιτζάνες για λεπτή, ντελικάτη γεύση. Και στην κλασική συνταγή όμως απαιτείτε να προσθέσετε και άλλα χόρτα, όπως λ.χ. καυκαλήθρες, και φυσικά αρκετή ποσότητα λευκού κρασιού.
Κριθαρώτο με θαλασσινά
Όπου θαλασσινά βλέπε όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές), γαρίδες και καραβίδες ψίχα -μεγάλες το μέγεθος για να ξεχωρίζουν. Εδώ όμως τα μυστικά είναι δύο: το σαφράν, που θα του δώσει ωραίο κιτρινοκόκκινο χρώμα και το φινόκιο που θα του χαρίσει εκείνη τη umami σπιρτάδα που εκρήγνυται στους σιελογόνους. Το λευκό κρασί προαιρετικό.
Tips για νηστίσιμα πιάτα
-Αντικαταστήστε το ζωικό βούτυρο με ελαιόλαδο, φυτικό έλαιο ή μαργαρίνη.
-Χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα γάλακτος, αντί για κρέμα γάλακτος.
-Όπου θέλετε να προσθέσετε τυρί, κάντε το με ένα φυτικό παρασκεύασμα (που συνήθως γίνεται από λάδι καρύδας, άμυλο πατάτας και ταπιόκας, εκχύλισμα ελιάς κ.ά.).
Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |