Αφεψήματα: Η καυτή τάση του μήνα!
Με τις αδιαμφισβήτητες θετικές επιδράσεις στην υγεία αλλά και τον ευχάριστο γευστικό χαρακτήρα τους, τα αφεψήματα είναι μια απολαυστική τάση του καιρού μας. Σας δείχνουμε πώς θα βάλετε στα αχνιστά φλιτζάνια πρωτοτυπία και σύγχρονες ιδέες για να τα κάνετε ακόμη πιο ελκυστικά για τους πελάτες σας.
Παρασκευάζονται από βότανα, αρωματικά φυτά, ρίζες, μπαχαρικά και φρούτα που εμβαπτίζονται σε ζεστό νερό και αφήνονται για λίγο, ώσπου να απελευθερώσουν χρώμα και άρωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βότανα και φρούτα είτε σε έτοιμες εμπορικές μορφές είτε δικής σας έμπνευσης. Το καλό είναι ότι πλέον έχουν αυξηθεί οι επιλογές και στις δύο περιπτώσεις, οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να βάλετε τα κατάλληλα μείγματα στο κατάστημά σας.
Ελληνικά βότανα
Η πλούσια και ιδιαίτερη ελληνική χλωρίδα προσφέρει πολλά φυτά που γίνονται εξαιρετικά ροφήματα. Το τσάι του βουνού και το φασκόμηλο (ιδανικά για το κρύωμα), η μέντα (χωνευτικό), το μελισσόχορτο (τονωτικό) και το χαμομήλι (χαλαρωτικό) δεν πρέπει να λείπουν από κανέναν κατάλογο. Διαθέτουν υπέροχη γεύση και πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η προσθήκη κρόκου Κοζάνης (ελάχιστα νήματα αρκούν) στα παραπάνω δημιουργούν ένα σούπερ τονωτικό ρόφημα.
Τα σούπερ μείγματα
Μία ενδιαφέρουσα τάση που μας έρχεται από τη Βρετανία είναι αυτή των super blends, στην οποία παίζουν δυνατά διάσημοι βοτανολόγοι του πλανήτη. Εδώ έχουμε έναν συνδυασμό βοτάνων, φρούτων και μπαχαρικών που ταιριάζουν μεταξύ τους, προσφέροντας αυξημένη ευεξία ή γρήγορη λύση σε κάποιο πρόβλημα. Κάποιοι από τους δημοφιλείς συνδυασμούς (με ή χωρίς την προσθήκη τσαγιού) αυτήν την περίοδο είναι: Κίτρο, Λεμόνι και Τζίντζερ (για το κρυολόγημα), Γλυκάνισος με Εσπεριδοειδή και Κουρκουμά (με καταπραϋντική δράση) , Μήλο, Κανέλλα και Γλυκόριζα (για απόλαυση), Κόκκινα φρούτα με τσάι Ρόιμπος (για αντιοξειδωτική δράση).
Το τσάι Matcha
Πρόκειται για τσάι σε μορφή πούδρας με ιαπωνική καταγωγή, που παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα, διαδικασία που τους δίνει έντονη γεύση. Τόσο λόγω της διαδικασίας παραγωγής όσο και λόγω του ότι περιέχει τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα κοινό τσάι αποτελεί ένα ισχυρό τονωτικό.
Το τσάι Latte
Eίναι ένα μείγμα μαύρου τσαγιού και μπαχαρικών όπως κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλοo και πιπέρι, το οποίο σερβίρεται συνήθως με γάλα. Μπορείτε να ρίξετε το τσάι στο ζεστό νερό και στη συνέχεια να προσθέσετε γάλα ή μπορείτε να σιγοβράσετε το τσάι μέσα σε ένα μείγμα γάλακτος και νερού. Αντί για παστεριωμένο αγελαδινό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας ή αμυγδάλου για απόλυτα vegan απολαύσεις.
Tips & info
● Όλα τα τσάγια είναι αφεψήματα, ωστόσο όλα τα αφεψήματα δεν είναι τσάγια: υπάρχουν εκατοντάδες είδη βοτάνων και μείγματα με φρούτα.
● Τα αφεψήματα είναι πλήρως απαλλαγμένα από την καφεΐνη, εκτός από τις ποικιλίες τσαγιού (πράσινο, λευκό, μαύρο κ.λπ.) που περιέχουν.
● Έχουν ελάχιστες θερμίδες (4-5 ανά φλιτζάνι) και προτείνεται να τα προσφέρετε με μέλι ή στέβια, για να διατηρήσουν αυτό το ολιγοθερμιδικό φορτίο.
● Για τη σωστή παρασκευή οι βασικοί παράγοντες είναι δύο: το βραστό νερό, που πρέπει να είναι στους 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή να έχει αρχίσει να κοχλάζει. Και τα 5 λεπτά που απαιτούνται για την παραμονή των βοτάνων στο νερό.
● Τα επόμενα χρόνια θα δούμε την αγορά να κατακλύζεται από έτοιμα αφεψήματα που θα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τέτοια προϊόντα τώρα ξεκινούν να λανσάρονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
● Σερβίρετε σε πορσελάνινο φλιτζάνι τα ζεστά ροφήματα, με εξαίρεση τα Latte που πρέπει να τα σερβίρετε σε γυάλινο ψηλό ποτήρι με πιο φαρδιά επιφάνεια στο πάνω μέρος.
Δείτε εδώ τα 5 χειμερινά ροφήματα που θα «ζεστάνουν» τον κατάλογό σας
BAR SERVICES Δειπνοσοφηστήριον Catering |