Cocktail & Food Pairing: Ιδέες για επιτυχημένους συνδυασμούς!
Μια από τις πιο δυναμικές τάσεις στην εστίαση είναι ο συνδυασμός γκουρμέ πιάτων με κοκτέιλ και η ταυτόχρονη απόλαυση συνθέσεων που εκτείνεται από τα εξωτικά αποστάγματα μέχρι τις κουζίνες της λατινικής Αμερικής.
Ιδού μερικές ιδέες για να κάνετε τα δικά σας ταιριάσματα και να προσφέρετε αναπάντεχες απολαύσεις:
1. Ταιριάξτε γεύσεις που μοιάζουν.
Για παράδειγμα, ένα κοκτέιλ που έχει ως βάση το γλυκόπιοτο bourbon ταιριάζει τέλεια με αρνίσια παϊδάκια με σος μπάρμπεκιου. Οι πικάντικες νότες και των δύο θα δημιουργήσουν ιδανικό ταίριασμα.
2. Συνδυάστε αντίθετες γεύσεις.
Με ένα βαρύ κινέζικο ή μεξικάνικο πιάτο γεμάτο μπαχαρικά (σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι κ.λπ.) βάλτε ένα δροσιστικό κοκτέιλ με βάση το τζιν και συστατικά όπως σόδα, χυμό λεμονιού ή λάιμ. Θα ξεδιψάσει και θα καθαρίσει τον ουρανίσκο και στην ουσία ο αψύς χαρακτήρας του φαγητού θα «σβήνει» με τη φρεσκάδα του ποτού.
3. Τα θαλασσινά συνδυάζονται πολύ εύκολα με κοκτέιλ που έχουν ως βάση τη σαμπάνια ή κάποιο άλλο αφρώδες κρασί, ενώ το ψητό ψάρι (π.χ. λαβράκι) ταιριάζει ιδανικά με ποτό με βάση τη λευκή τεκίλα και το ξηρό βερμούτ.
4. Τα αλλαντικά και καπνιστά κρέατα ταιριάζουν ιδανικά με κοκτέιλ βασισμένα στη βότκα.
5. Τα ζυμαρικά από την άλλη, θα τα κατατάξετε με βάση τη σάλτσα. Για παράδειγμα, μία κόκκινη σάλτσα θα ταιριάξει τέλεια με ένα Bloody Mary.
6. Όσον αφορά τα επιδόρπια, το παλαιωμένο ρούμι αποτελεί την τέλεια βάση για συνοδευτικό κοκτέιλ, ειδικά αν το επιδόρπιο βασίζεται στη σοκολάτα και έχει απαλή υφή.
7. Τέλος, θυμηθείτε τα κοκτέιλ σας να μην είναι υψηλού αλκοολικού βαθμού, ώστε να μπορεί κάποιος να απολαύσει τουλάχιστον δύο από αυτά. Ένας μέσος όρος γύρω στο 20ο vol θεωρείται ιδανικός.
Καλή επιτυχία!
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Jean Louis Capsalas |