DIY Συντήρηση λαχανικών: Δείτε πως να δημιουργήσετε μόνοι σας γευστικές κονσέρβες λαχανικών!
Σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι τα φθινοπωρινά λαχανικά είναι μια υπέροχη πρώτη ύλη για να δημιουργήσετε μοναδικές συνταγές. Η πιπεριά, η αγκινάρα, το παντζάρι είναι μερικά από αυτά και σίγουρα θα θέλατε να υπάρχουν φρέσκα και μυρωδάτα όλο το χρόνο!
Σας έχουμε την τέλεια πρόταση που θα σας λύσει τα χέρια και ταυτόχρονα θα δώσει μια υπέροχη διακοσμητική νότα στο εστιατόριό σας… Φτιάξτε κονσέρβες λαχανικών και διατηρήστε τα αγαπημένα σας λαχανικά φρέσκα χωρίς συντηρητικά όλη τη χρονιά! Ας δούμε πως!
Οδηγίες για την κονσερβοποίηση
- Πριν ξεκινήσετε πρέπει όλα τα σύνεργα της κουζίνας -κατσαρόλες, μαχαίρια, βάζα, ξύλα κοπής κλπ.- να πλυθούν πολύ καλά με σαπούνι και νερό.
- Τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε για την κονσερβοποίηση πρέπει επίσης να πλυθούν καλά να ζεματιστούν σε βρασμένο νερό, ώστε να αποστειρωθούν. Τα βάζα που θα επιλέξετε πρέπει να έχουν στο καπάκι τους ένα «στρογγυλό λαστιχένιο δαχτυλίδι» για να σφραγίζουν και να εφάπτεται σωστά το καπάκι στο βάζο.
- Πριν ξεκινήσετε να κάνετε την κονσερβοποίηση οργανώστε τον πάγκο σας με όλα τα απαραίτητα σκεύη που θα χρειαστείτε. Αυτό σας βοηθάει γιατί όσο πιο γρήγορα βάλετε τα λαχανικά στο βάζο αφού τα πλύνετε και τα καθαρίσετε τόσο πιο γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε.
- Επιλέξτε φρέσκα και τρυφερά λαχανικά.
- Πλύνετε τα λαχανικά σας πολλές φορές και καλά με κρύο νερό, ώστε να μην υπάρχει καθόλου χώμα. Το χώμα έχει πολλά μικρόβια και έχει συνέπειες στην κονσερβοποίηση.
- Κόψτε τις άκρες των λαχανικών.
- Τοποθετήστε τα λαχανικά σας σε βραστό νερό και βράστε τα για 5-10 λεπτά.
- Όταν είστε έτοιμοι, βγάζετε ένα βάζο από το βραστό νερό που τα έχετε τοποθετήσει και το γεμίζετε με γρήγορες κινήσεις, ώστε τα λαχανικά να παραμείνουν ζεστά.
- Σκεπάστε τα με το βραστό νερό τους και προσθέστε και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.
- Με ένα καθαρό μαχαίρι πιέστε πάνω-κάτω και περιμετρικά στα εσωτερικά τοιχώματα του βάζου για να αφαιρέσετε τον αέρα.
- Σκουπίστε με μια καθαρή πετσέτα το χείλος του βάζου και σφραγίστε το καπάκι.
- Τοποθετήστε τις κονσέρβες σας σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Έτσι, θα έχετε για 1 χρόνο γευστικά και φρέσκα λαχανικά για να συνοδεύετε τα πιάτα σας!
Tip Διακόσμησης: Χρησιμοποιήστε όμορφα πολύχρωμα βαζάκια για να αξιοποιήσετε τις κονσέρβες σας, πέρα από πολύτιμους βοηθούς για τις συνταγές σας, και σε καλαίσθητο ντεκόρ για την κουζίνα & το εστιατόριό σας!
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Jean Louis Capsalas |