Επιλέγοντας τον κατάλληλο chef για το εστιατόριο σας!
Μπορεί να ακούγεται και να φαίνεται εύκολο, αλλά μία από τις πιο απαιτητικές εργασίες είναι η σωστή επιλογή chef.
Ένας chef δεν επιλέγεται μόνο γιατί γνωρίζει την τέχνη της μαγειρικής, δημιουργεί ευφάνταστα μενού με εξαιρετικές γεύσεις, ή έχει ταλέντο στην παρουσίαση ενός πιάτου. Ένας chef επιλέγεται κυρίως για τις ικανότητές του στην διαχείριση της κουζίνας, οι οποίες πρέπει να στηρίζονται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Καθοδηγεί, επιβλέπει και σχεδιάζει όλες τις δραστηριότητες της κουζίνας
- Οργανώνει, καθοδηγεί και συντονίζει καθήκοντα
- Σχεδιάζει και επιβλέπει τις εργασίες στην κουζίνα
- Οργανώνει την εκπαίδευση «κατά τη διάρκεια της εργασίας»
- Σχεδιάζει και διακοσμεί τα πιάτα και ελέγχει τις μερίδες
- Επιβλέπει τον καθαρισμό εξοπλισμού, εστιών και αντικειμένων
- Προετοιμάζει το μαγείρεμα και παρουσιάζει τα πιάτα
- Διευθύνει το σχεδιασμό, την προετοιμασία και το σερβίρισμα
- Επιβλέπει τις παραγγελίες στην κουζίνα
- Επιβλέπει το κλείσιμο της κουζίνας
Επίσης, πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία ενός εστιατορίου είναι ο chef να γνωρίζει και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα πυρκαγιάς, ασφάλειας και πρώτων βοηθειών.
Ένας chef εργάζεται κυρίως στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου, μαζί με άλλους εργαζομένους και πρέπει να φοράει ειδική στολή. Η εργασία του δεν είναι πάντα εύκολη και ξένοιαστη, διότι θα χρειαστεί να μείνει όρθιος για πολλές ώρες, σε ένα περιβάλλον που θα υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και έντονες μυρωδιές. Επίσης, πολλές φορές υπάρχει ένταση, γρήγοροι ρυθμοί και θα πρέπει να μαγειρέψει και να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό πελατών. Επομένως, μιλάμε για έναν άνθρωπο που πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.
Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων και οι συνθήκες εργασίας είναι η καλύτερη αρχή για να κατανοήσετε, αν το άτομο που ετοιμάζεστε να επιλέξετε εκτός από τα τυπικά προσόντα διαθέτει όρεξη, μεράκι αλλά και επαγγελματισμό, ώστε να ανταπεξέλθει στο όραμα σας.
Επιλέξτε τον chef που σας ταιριάζει και πιστεύετε ότι θα «απογειώσει» την κουζίνα σας και να είστε σίγουροι ότι οι πελάτες σας θα το εκτιμήσουν και θα το προτιμήσουν!
Καλή επιτυχία.
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Jean Louis Capsalas |