Φαλάφελ, η έξυπνη λύση για την περίοδο της νηστείας!
Από που «κρατάει» η σκούφια του φαλάφελ;
Τα φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες) κλείνουν μέσα τους κυρίως αλεσμένα ρεβίθια, ορισμένες φορές φάβα και ξερά κουκιά, βότανα, μυρωδικά και την πικάντικη παράδοση της Ανατολής.
Κατά πάσα πιθανότητα η συνταγή επινοήθηκε από τον χριστιανικό πληθυσμό της Αιγύπτου και σχετίζεται άμεσα με τη νηστεία του Πάσχα. Σταδιακά, από την Αλεξάνδρεια ταξίδεψε στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα ένα έθνικ φαγητό που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό street food. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και τα ουκ ολίγα πλέον μικρά μαγαζάκια στην Αθήνα που τηγανίζουν τους ρεβυθοκεφτέδες υποδεικνύουν ξεκάθαρα μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση.
Ιδανική λύση για τη Σαρακοστή
Νηστίσιμο, υγιεινό και με υψηλή ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών αποτελεί μία ιδανική πρόταση για την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά και για όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν και στο δικό σας μενού και ορισμένα μικρά μυστικά για να τα κάνετε ακόμα πιο απολαυστικά.
Προτάσεις για να το αξιοποιήσετε στο μενού σας
• Μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, κόλιανδρος και πιπέρι είναι βασικά συστατικά στην κλασική συνταγή, εντούτοις μπορείτε να κάνετε κάποιες ουσιώδεις προσθήκες. Το φρέσκο κρεμμύδι θα απογειώσει τις συνταγές σας, ενώ ελάχιστη καυτερή πιπεριά (μια σταγόνα από σπρέι λ.χ.) θα δώσει την αυθεντική γεύση της Ανατολής.
• Τα σάντουιτς σε αραβική πίτα με φαλάφελ είναι πολύ δημοφιλή για κάθε σημείο εστίασης. Δώστε τους μια ευκαιρία στις νηστίσιμες περιόδους και διαπιστώστε το.
• Μαγειρέψτε τα φαλάφελ ως burger και σερβίρετέ τα στα αντίστοιχα ψωμάκια. Μία σως που ταιριάζει τέλεια είναι αυτή του γιαουρτιού, λόγω νηστείας, όμως, μπορείτε να καινοτομήσετε με μία σος από ταχίνι ή να πάτε στην πιο γευστική λύση της λευκής ταραμοσαλάτας. Υπάρχει βέβαια και το χούμους (άλειμμα βρασμένων και πολτοποιημένων ρεβιθιών), που ορισμένοι ωστόσο θεωρούν βαρετό ως συναφές με τα φαλάφελ.
• Συνοδέψτε τα φαλάφελ με αραβικές πίτες και δροσερή σαλάτα. Μία πολίτικη (με λάχανο, καρότο, πιπεριά κ.λπ.) ή ακόμη και αγγουροντομάτα προσφέρουν ισορροπία στη γεύση.
• Καλό συνοδευτικό είναι και το τουρσί. Το τουρσί ρέβας (γογγύλια) θεωρείται ιδανικό. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό, ιδανικά στη λογική του μεζέ – συνοδευτικού για ούζο.
• Τα ψητά φαλάφελ έχουν λιγότερα λίπη και θερμίδες, υστερούν όμως στη γεύση. Τα τηγανητά υπερτερούν σε όλα τα προηγούμενα και είναι πιο αφράτα. Αν δεν είστε εξειδικευμένο χορτοφαγικό εστιατόριο, προτιμήστε το τηγάνι.
• Δημιουργήστε και προσφέρετε ένα πιάτο mix με νηστίσιμους κεφτέδες διάφορων ειδών: ρεβυθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες.
• Δοκιμάστε το δικό σας μείγμα φαλάφελ, το οποίο θα κρατήσετε ως μυστικό. Εμείς σας προτείνουμε να περιέχει περίπου 80% ρεβίθια, περίπου 15% φάβα και όχι παραπάνω από 5% ξερά κουκιά.
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Jean Louis Capsalas |