Finger Food
Finger food ή τάπας ή μεζεδάκια ή καναπεδάκια. Όποια λέξη και αν χρησιμοποιήσουμε, η ουσία είναι μία και αφορά τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδεύσουν το ποτό.
Mικρές μπουκίτσες φαγητού που μαζί με δροσερά πιάτα, ωραία μουσική και καλή παρέα, η απόλαυσή τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
Στην Ελλάδα, συνοδεύουν συνήθως το ούζο, το τσίπουρο, το κρασί, τη ρετσίνα αλλά και τη μπύρα. Οι πιο συνηθισμένοι μεζέδες της ελληνικής κουζίνας είναι τα αλίπαστα, οι ελιές, διάφορες σαλάτες όπως το τζατζίκι, η τυροσαλάτα και η ταραμοσαλάτα, το χταπόδι, τα όστρακα, το σαγανάκι, το λουκάνικο κ.ά..
Βήματα για τη σωστή επιλογή και παρουσίαση finger food
1. Εντάξτε στο εστιατόριό σας και στον κατάλογό σας προτάσεις finger food που θα συνοδεύουν το ποτό.
2. Κατόπιν, επιλέξτε φρέσκα και αγνά υλικά και δημιουργήστε μικρές και δελεαστικές μπουκίτσες εύκολες στην κατανάλωση, όπως:
· Crostini με mousse σολομού, σέλινο, πράσινο μήλο, λιναρόσπορο & άνηθο
· Ρολό μελιτζάνας γεμιστό με λιαστή ντομάτα, μαστέλο Χίου & pesto βασιλικού
· Mini τάρτα με χανιώτικη μυζήθρα, chutney από ντοματίνια & καβουρδισμένο αμύγδαλο
· Τραγανά spring rolls με λαχανικά
· Mini ντάκους με μυζήθρα, ντομάτα, κάπαρη & ρίγανη
· Tortilla wraps με ελληνική σαλάτα του Καίσαρα & τόνο Αλοννήσου
3. Χρησιμοποιήστε και επιλέξτε έξυπνα και πρωτότυπα υλικά παρουσίασης του φαγητού. Μικρά, χάρτινα ή πλαστικά σκεύη μιας χρήσης, μπολάκια, χρηστικά ξυλάκια για σουβλάκια, πιρουνάκια, σφηνάκια, bamboo sticks, κεραμικά πλατό, ξύλα κοπής, θα κάνουν πιο ευφάνταστο και δελεαστικό το φαγητό σας.
TIP: Και μην ξεχνάτε ότι τα finger food για να γίνουν ακόμα πιο δελεαστικά, θέλουν χρώμα… όχι όμως ποσότητα. Δεν είναι για χόρταση!
Καλή επιτυχία
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |