Η εποχή των λωτών
Από τα τέλη Οκτωβρίου και για περίπου ενάμιση μήνα, οι ζουμεροί λωτοί με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και την απαλή σάρκα, κάνουν την εμφάνισή τους στις αγορές. Ένα ιδιαίτερο φρούτο, το οποίο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική γίνεται ακόμη καλύτερο και απολαυστικότερο απ’ ό,τι όταν τρώγεται ωμό. Αποδεχτείτε την πρόκληση και αξιοποιήστε τους λωτούς.
Κατάγονται από την Ασία και η μυθολογία τους θέλει να είναι τα φρούτα της λήθης. Από εκεί τους πήραν οι θαλασσοπόροι και τους έφεραν στην Ευρώπη. Η διατροφική τους αξία είναι υψηλή και η γεύση τους διακριτικά γλυκιά και ζουμερή.
Χρησιμοποιήστε τους λωτούς στην ώριμή τους φάση. Είναι πιο μαλακοί και πιο γλυκοί, σε αντίθεση με τους άγουρους που είναι στυφοί. Το καλό είναι ότι ωριμάζουν γρήγορα, δηλαδή μέσα σε μερικές μέρες. Πριν από οποιαδήποτε χρήση, πρέπει να τους ξεφλουδίσετε και να αφαιρέσετε τα σπόρια που σπανίως έχουν. Ακόμη, στις γλυκές δημιουργίες η κανέλα είναι πάντα απαραίτητη, καθώς αποτελεί το γευστικό τους ταίρι.
Μια ενδιάμεση χρήση που δεν θα σας προδώσει, είναι στις σαλάτες. Χρησιμοποιήστε τους ώριμους λωτούς, ωμούς σε κύβους, μέσα σε μια εξωτική σαλάτα με αβοκάντο, βρασμένες γαρίδες, ανανά σε κύβους και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών. Όνειρο!
Κάντε τους πουρέ, αφού τους ψήσετε στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, τους λιώνετε με ένα πιρούνι ή χρησιμοποιείτε μπλέντερ. Υπέροχο γκουρμέ έδεσμα, που μπορεί να συνοδεύσει ένα φιλέτο από κοτόπουλο.
Μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα τσάτνεϊ με λωτούς (με σκόρδο, κρεμμύδι, αλάτι, μπαχαρικά και φυσικά ζάχαρη), με την οποία θα συνοδέψετε το ψητό χοιρινό κρέας ή θα την προσφέρετε ως ντιπ καλωσορίσματος.
Γενικά ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και μια κλασική συνταγή στις ΗΠΑ είναι η τραγανή παντσέτα, μαγειρεμένη με λωτούς. Η εξωτικότητα του αινιγματικού αυτού φρούτου έχει δώσει διάφορες παραλλαγές στο πιάτο, όπως π.χ. με ασιατικά λαχανικά και σάλτσα σόγιας. Εσείς δοκιμάστε το σε συνταγές με απάκι ή σύγκλινο.
Τα smoothies με λωτούς είναι ροφήματα που δίνουν ενέργεια, ενώ τα αλκοολούχα cocktails με λωτούς, δίνουν μια άλλη διάσταση στην έννοια του εξωτικού cocktail, χαρίζοντάς τους ένα υπέροχο χρώμα.
Μπορείτε, επίσης, να τους χρησιμοποιήσετε σε μια πίτα κόκκινης γλυκιάς κολοκύθας, αφού πρώτα τους ψήσετε λίγο στον φούρνο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε μια τάρτα. Επίσης, το κέικ με λωτούς (φτιαγμένο σαν το κέικ καρότου), θα αποκτήσει σκούρο χρώμα και όλοι θα αναρωτιούνται τι υπάρχει μέσα. Κλασική είναι και η πουτίγκα με λωτούς, ένα αρωματικό παντεσπάνι που μπορείτε να προσφέρετε ως κέρασμα με τον καφέ.
Τέλος, το υπέροχο άνθος του λωτού μπορεί να σας εμπνεύσει και να σας προσφέρει ένα όμορφο μοτίβο για γλυκές δημιουργίες που δεν θα περιέχουν αναγκαστικά λωτούς. Παράδειγμα, μια τούρτα σοκολατίνα με το άνθος «φιλοτεχνημένο» από τον σεφ πατισιέ και λίγη πορτοκαλί πούδρα από πάνω.