Ιδέες για νόστιμα αποκριάτικα πάρτι!
Οι Απόκριες για την Ελλάδα είναι ένα απόλυτο φεστιβάλ χαράς που αφορά κάθε επαγγελματία της εστίασης. Αφού, βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί για τα της μουσικής και της διακόσμησης, προμηθευτείτε τα υλικά που χρειάζεστε για να πλαισιώσετε το κέφι με τις κατάλληλες γεύσεις και τις προτάσεις αλκοόλ που ταιριάζουν.
● Το ποπκορν, ειδικά αυτό με γλυκές γεύσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως μια καλή εισαγωγή στο πάρτι, αν σερβιριστεί σε όμορφα χάρτινα καλαθάκια. Μπορείτε να το συνοδέψετε με σαγκρία ή αναψυκτικά. Πατατάκια, τσιπς καλαμποκιού και αλμυρά μπισκότα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως καλωσόρισμα και να αναδειχθούν περισσότερο αν τα συνοδέψετε με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού ή σάλτσα μπάρμπεκιου ή μια κλασική τσένταρ σος.
● Δημιουργήστε πολύχρωμα finger food πιάτα, για να συντονιστείτε απόλυτα με το πνεύμα του ξεφαντώματος, καθώς δεν απαιτούν τραπέζι και επιτρέπουν στον κόσμο να χορεύει και να κινείται. Συνδυάστε τυριά, αλλαντικά και φρέσκα φρούτα που θα παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες χρωματικές αντιθέσεις και θα τραβούν αμέσως το βλέμμα. Τυλίξτε τα καθαρισμένα φρέσκα φρούτα (αχλάδια, πορτοκάλια, φράουλες) με λεπτές φέτες τυριών και αλλαντικών.
● Μία άλλη πρόταση finger food είναι να σερβίρετε σε μικρά μπολάκια μικρές καθαρισμένες κόκκινες γαριδούλες, που θα έχετε περιχύσει με ελαφριά κρέμα μουστάρδας ή σος μοσχολέμονου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σουρίμι.
● Πίτες και ζύμες με ελληνικά κασέρια και γραβιέρες (τυροπιτάκια, μπουρεκάκια, τυροκροκέτες) θα προτιμηθούν από εκείνους που τηρούν την πατροπαράδοτη αποχή από το κρέας την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, την επονομαζόμενη και Τυροφάγου, ενώ την ίδια ώρα αποτελούν μια δοκιμασμένη finger food πρόταση.
● Στο θέμα των κρεατικών θα πρέπει να δημιουργήσετε πιατέλες με μπουκιές, κεφτεδάκια, λουκανικάκια, σουβλάκια, μπιφτεκάκια, κύβους παντσέτας και φτερούγες κοτόπουλου που θα μπορούν οι πελάτες να «τσιμπούν» εύκολα. Σε μια τέτοια γευστική παλέτα, οι αλοιφές είναι απαραίτητες και ειδικά οι πικάντικες, αλλά και οι τηγανητές πατάτες.
● Με το ίδιο σκεπτικό ετοιμάστε signature cocktails που θα απεικονίζουν όλη αυτήν την τάση του ξεφαντώματος και θα εμφανίζουν διχρωμίες ή ακόμη και διαστρωματωμένες τριχρωμίες. Παραδείγματα: Aperol με λικέρ Blue Curacao, ή ένα daiquiri με πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις, λ.χ. από ακτινίδιο και φράουλες. Επιλογή αποτελούν και τα τροπικά cocktails με ρούμι, τα οποία μπορείτε να σερβίρετε μέσα σε φρέσκο ανανά που θα έχετε προσεκτικά καθαρίσει.
● Όσον αφορά το κρασί, τα κόκκινα και τα ροζέ έχουν αυτές τις ημέρες τη τιμητική τους. Αγιωργίτικο, Μερλό και Καμπερνέ, είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές, ωστόσο μπορείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις και με ένα ζωηρό και έντονο ροζέ.
● Στα επιδόρπια θα βασιστείτε σε μπουκιές παραδοσιακών γλυκών ταψιού, με κυρίαρχα τα μπακλαβαδάκια και τα κανταΐφάκια. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε τετράγωνες μπουκιές από γαλακτομπούρεκο, εκμέκ, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα.
● Θυμηθείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα είδη για σερβίρισμα (οδοντογλυφίδες, ομπρελίτσες κ.λπ.) που θα βοηθήσουν τις προτάσεις σας να αναδειχθούν.
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |