Κανόνες για επιτυχημένο service που θα αυξήσει τις πωλήσεις του εστιατορίου σας!
H επιλογή ενός εστιατορίου γίνεται όχι μόνο λαμβάνοντας υπόψη τα νόστιμα πιάτα, την όμορφη ατμόσφαιρα και τις προσιτές τιμές, αλλά και το γρήγορο και εξυπηρετικό service.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ενώ ο πελάτης δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις γεύσεις και γενικά το φαγητό, ενθουσιάστηκε με το service, την εξυπηρέτηση και τη φιλικότητα του προσωπικού και επέλεξε να επισκεφθεί ξανά το ίδιο εστιατόριο. Αυτό δηλώνει ότι η εξυπηρέτηση παίζει σπουδαίο ρόλο στην ικανοποίηση των πελατών σας!
Ένας καλός σερβιτόρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό λόγο επιλογής του εστιατορίου σας. Στα προσόντα του συνυπολογίζονται το ότι πρέπει να κινείται με άνεση στον χώρο του καταστήματος, να γνωρίζει καλά το μενού, τα πιάτα, τα ποτά, τις προσφορές και τα πιάτα ημέρας, και φυσικά να είναι φιλικός και εξυπηρετικός.
Ποιοι είναι όμως οι κανόνες σερβιρίσματος που πρέπει να ακολουθεί;
- Τοποθετούμε το πιάτο μπροστά στον πελάτη με το δεξί χέρι, χωρίς να κάνει θόρυβο
- Δεν τοποθετούμε τα δάχτυλα ποτέ μέσα στο πιάτο
- Το μαχαίρι το τοποθετούμε με το δεξί χέρι και από την δεξιά πλευρά, το πιρούνι με το αριστερό χέρι και από την αριστερή πλευρά.
- Το ποτήρι του νερού τοποθετείται μπροστά από το μαχαίρι περίπου 1 εκατοστό, το ποτήρι του κόκκινου κρασιού πλαγίως, πιο δεξιά το ποτήρι του λευκού, ώστε και τα 3 μαζί να σχηματίζουν μια ευθεία. Ποτέ να μην βάζετε πάνω από 4 ποτήρια στο τραπέζι
- Χρησιμοποιήστε το δίσκο για να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ποτήρια
- Το πιάτο της σαλάτας τοποθετείται αριστερά από το πιάτο του φαγητού.
- Ποτέ δεν γεμίζουμε το ποτήρι του νερού μέχρι επάνω
- Με το λευκό κρασί γεμίζουμε τα 3/4 του ποτηριού, ενώ για το κόκκινο γεμίζουμε τα 2/3
- Αν οι σερβιτόροι δεν είναι πολύ έμπειροι θα πρέπει να μεταφέρουν ένα πιάτο στο δεξί και ένα στο αριστερό χέρι. Διαφορετικά, μπορούν να έχουν 1 στο δεξί και 2 στο αριστερό.
- Όταν κρατάμε 2 πιάτα στο αριστερό μας χέρι, θα πρέπει το πρώτο να το κρατήσουμε με τον αντίχειρα και τον δείκτη και να ακουμπάει στον καρπό, ενώ το δεύτερο από κάτω το στηρίζουμε με τα 3 δάκτυλα. Το τρίτο πιάτο το κρατάμε με το δεξί χέρι.
- Τη σούπα τη σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, το οποίο τοποθετείτε πάνω σε ένα ρηχό.
Τμήμα Operations
Δειπνοσοφιστήριον Catering