Κρύες σούπες! Η νόστιμη τάση του καλοκαιριού!
Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται τόσο μειώνεται η διάθεση για μαγείρεμα! Έτσι μία από τις λύσεις που θα μας σώσουν από τη ζέστη της κουζίνας είναι η έξοδος για φαγητό με φίλους σε όμορφα καλοκαιρινά εστιατόρια. Ως γνωστόν τα δύο κυριότερα κριτήρια επιλογής του εστιατορίου- μαγαζιού είναι το περιβάλλον και το μενού. Καλοκαιρινά δροσερά πιάτα με φρέσκα υλικά εποχής πάντα δελεάζουν και το εστιατόριο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στέκι.
Μια νέα τάση και πρόταση που πρέπει να ενταχθεί στο καλοκαιρινό σας μενού είναι οι κρύες σούπες. Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τις σούπες στο μυαλό τους με το χειμώνα, οι περισσότεροι διακεκριμένοι chef προτείνουν τη σούπα ως must επιλογή στο καλοκαιρινό μενού.
Οι κρύες σούπες είναι θρεπτικές και ιδιαίτερα γευστικές και μάλιστα ενυδατώνουν τον οργανισμό μας τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Ο τρόπος παρασκευής τους είναι γρήγορος, εύκολος και το αποτέλεσμα μοναδικό. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Αυτές που χρειάζεται κανονικό μαγείρεμα, αλλά σερβίρονται κρύες.
- Αυτές που παρασκευάζονται χωρίς μαγείρεμα πχ Αγγουράκι-Μήλο-Lime με αφρό αστερογλυκάνισο & τραγανιστό ψωμάκι
Εδώ θα βρείτε ορισμένα tips για την επιτυχία τους:
- Οι σούπες με κρεμώδη υφή και πηχτές είναι πιο νόστιμες και χορταστικές.
- Μην χρησιμοποιείτε κρέμα γάλακτος και βούτυρο διότι, μόλις κρυώσει η σούπα, τα λιπαρά από την κρέμα ή το βούτυρο θα βγουν στην επιφάνεια και η υφή τους θα χαλάσει.
- Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε συμπυκνωμένο ή φρέσκο γάλα με μια κουταλιά αλεύρι. Είναι μια υγιεινή επιλογή και δεν χαλάει η υφή της σούπας.
- Οι αμυλώδεις τροφές πχ αρακάς, πατάτες, δίνουν ένα πηχτό, ωραίο αποτέλεσμα.
- Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, ειδικά τα λαχανικά, πρέπει να τα βράσετε σε κρύο νερό και όχι ζεστό, διότι τα εκχυλίσματα τους θα πήξουν και δε θα βγουν στον ζωμό τους.
- Σκόρδο και κρεμμύδι είναι τα κύρια και βασικά υλικά για μια νόστιμη βάση της κρύας σούπας.
- Για ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε ζωμό κρέατος ή λαχανικών ως βάση.
- Διορθώστε εύκολα και γρήγορα αν κάτι στην πορεία δεν πήγε σωστά με την παρασκευή.
- Αφήστε τις σούπες για πολλές ώρες στο ψυγείο, διότι με αυτό τον τρόπο δένουν μεταξύ τους καλύτερα οι γεύσεις.
- Σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί σε βαθιά πιάτα, μπολ ή ακόμα και σε ποτήρια διότι με τον τρόπο αυτό θα δώσετε μια ξεχωριστή νότα και στυλ.
Καθιερώστε τις κρύες σούπες στο καλοκαιρινό σας μενού και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσουν τους πελάτες σας.