Μανιτάρια: Ένας θησαυρός στην κουζίνα!
Το μανιτάρι είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Δύο από αυτά είναι η ευκολία στη χρήση του και το γεγονός ότι διατίθεται όλο το χρόνο. Τα μανιτάρια μπορούν να αναδείξουν πιάτα καθημερινά και ταυτόχρονα μπορεί να είναι ο άσος στο μανίκι του σεφ που θέλει να εντυπωσιάσει τους πελάτες του. Πορτσίνι, Πόρτομπέλο, Πλευρώτους και Ασπρομανίταρα είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μαγειρεμένα al crème, ψητά, σε ριζότο, γεμιστά ή σε στιφάδο είναι μερικές μόνο από τις γευστικές εκδοχές τους που σίγουρα θα κλέψουν την παράσταση!
Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν να στεφθούν οι συνταγές σας με επιτυχία, καθώς και οδηγίες για την αποξήρανση των μανιταριών!
Tips επιτυχίας!
- Τα μανιτάρια πρέπει να επεξεργάζονται φρέσκα.
- Δώστε προσοχή στη μυρωδιά των μανιταριών! Αν δεν είναι καλή τότε δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.
- Τα μανιτάρια δεν κόβονται ούτε ζεματίζονται πριν το πλύσιμο
- Τα μανιτάρια απορροφούν το νερό σαν τα σφουγγάρια, για αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να πλένονται. Αν τα πλύνετε στραγγίξτε τα γρήγορα, ώστε να μην απορροφήσουν μεγάλη ποσότητα νερού.
- Δοκιμάστε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης των μανιταριών: Μπορείτε να τα καταψύξετε, να τα κάνετε τουρσί ή ακόμα και να τα αποξηράνετε και να τα επεξεργαστείτε μετά στα πιάτα σας σε μορφή σκόνης.
- Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα μανιτάρια επεξεργαστείτε τα σαν τα φρέσκα, δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε.
- Ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι πατάτας.
- Στις σούπες, στις σάλτσες και στο ριζότο χρησιμοποιήστε αποξηραμένα μανιτάρια porcini για να απογειώσετε την γεύση του πιάτου.
- Για να φτιάξετε ένα ξινό ή γλυκόξινο τουρσί μανιταριών, βράστε τα μανιτάρια και μετά βάλτε τα μέσα σε ξύδι με διάφορα μπαχαρικά όπως δάφνη, πιπέρι, κόκκους μουστάρδας.
Οδηγίες Αποξήρανσης Μανιταριών
Η μέθοδος αποξήρανσης των μανιταριών είναι εύκολη και σας δίνει πολλές επιλογές, ώστε να αρωματίσετε τα πιάτα σας.
- Πλένετε και κόβετε τα μανιτάρια σε μικρούς κύβους.
- Σε ένα ταψί απλώνετε χαρτί απορροφητικό και τοποθετείτε τα κυβάκια.
- Το βάζετε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για να τα στεγνώσετε.
- Όταν στεγνώσουν καλά, τοποθετήστε τα σε βάζα κλεισμένα αεροστεγώς σε σκοτεινό μέρος.
- Μερικά είδη μανιταριών με αυτή την μέθοδο «βγάζουν» καλύτερα τα αρώματα τους.
- Σε περίπτωση που τα μανιτάρια σας ξεροψηθούν λίγο παραπάνω, μπορείτε να τα περάσετε από το μπλέντερ και να γίνει μια εξαιρετική σκόνη μανιταριών για γευστικές συνταγές.
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε τα μανιτάρια στο menu σας αναδεικνύοντας τις συνταγές σας με τρόπο μοναδικό!
Καλή επιτυχία!