Μπαχαρικά, βότανα, μυρωδικά: το μεγάλο μυστικό για να αναδείξετε τα πιάτα σας!
Ο chef Jean Louis Capsalas γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μπαχαρικά ή τα βότανα είναι το μυστικό που μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό καθημερινό πιάτο σε μια γαστριμαργική δημιουργία. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι τα πιάτα μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη νοστιμιά τους με τη βοήθεια των «μαγικών» μυρωδικών και μπαχαρικών της ελληνικής φύσης! Αναδείξτε τα πιάτα σας με τα ψαρικά ή τα κρεατικά σας και εντυπωσιάστε τους πελάτες σας.
Τα μπαχαρικά ή τα βότανα τα χρησιμοποιούμε προς το τέλος του μαγειρέματος διότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει την γεύση τους. Επίσης, δεν ταιριάζουν όλα τα μπαχαρικά με όλα τα τρόφιμα. Η επιτυχία ενός πιάτου στηρίζεται στον συνδυασμό των μπαχαρικών ή των βοτάνων. Ένας κύριος οδηγός συνδυασμός τροφίμων με μπαχαρικά, βότανα ή αρωματικά ενδεικτικά αναφέρουμε:
ΨΑΡΙΚΑ- ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
- Ψάρι: Εστραγκόν, σαφράν, άνηθος, μαϊντανός, κάπαρη, πιπέρι.
- Θαλασσινά: Μάραθος, θυμάρι πιπέρι
ΚΡΕΑΤΙΚΑ
- Χοιρινό: Σκόρδο, κρεμμύδι, πιπέρι, ρίγανη
- Μοσχάρι: Δάφνη, κάρυ, τζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη.
- Κοτόπουλο: Tζίντζερ, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο.
- Αρνί: Kάρυ, σκόρδο, δενδρολίβανο, μέντα
- Κατσίκι : Δενδρολίβανο, πιπέρι
- Βοδινό: Δάφνη, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο
- Κουνέλι: Δάφνη, κανέλα, κύμινο, κρεμμύδι
- Γαλοπούλα: Πάπρικα, κάρυ, δάφνη
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά που βοηθούν να δημιουργήσουμε δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες, τα μυρωδικά μπορούν να απογειώσουν τη γεύση τους.
Δείτε νόστιμους συνδυασμούς:
- Ντομάτες: Δυόσμος, βασιλικός, δαφνόφυλλο, άνηθος, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.
- Φασολάκια: Άνηθος, κάρυ, μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι.
- Πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
- Καρότα: Kανέλα, γαρίφαλο, άνηθος, τζίντζερ, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
- Κολοκυθάκια: Βασιλικός, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
- Καλαμπόκι: Kύμινο, κάρυ, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός
- Αγγινάρες: Άνηθος
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην διατήρηση τους. Τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν περίπου 1 χρόνο διάρκειας ζωής , ενώ τα ολόκληρα διαρκούν περίπου 2 χρόνια. Η όψη τους είναι που μας βοηθάει να καταλάβουμε περισσότερο την ημερομηνία λήξης. Αν το χρώμα τους δεν είναι ζωντανό τότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάσταση τους, διότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην γεύση του φαγητού μας. Επίσης, μπορούμε να καταλάβουμε την ημερομηνία λήξης και από την μυρωδιά τους. Τα φρέσκα μπαχαρικά μυρίζουν έντονα.
Από την άλλη πλευρά τα φρέσκα μυρωδικά είναι καλύτερα για νόστιμα και γευστικά πιάτα. Αγοράζοντας μικρή ποσότητα αποφεύγουμε το γεγονός να μην χαλάνε και να μην αναγκαζόμαστε να τα πετάμε.
Τέλος, ένα μεγάλο μυστικό στην κουζίνα του εστιατορίου σας είναι να δημιουργήσετε από μόνοι σας αρωματικό λάδι με τα διάφορα βότανα ή μυρωδικά. Χρησιμοποιήστε το αυτό για το σοτάρισμα των κρεάτων ή ακόμα και ως dressing στις σαλάτες σας. Με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα διαφορετικό τόνο στα πιάτα σας και απογειώνεται την γεύση και την ποιότητα της κουζίνα σας.
Καλή Επιτυχία!