Μπρουσκέτες! Τips για να προσθέσετε αυτό το ορεκτικό για το μενού σας!
Πεντανόστιμο ορεκτικό ιταλικής καταγωγής, ταιριαστό τόσο για τρατορίες όσο και για μπαρ και all day χώρους, ως συνοδευτικό απεριτίφ, μπύρας, κρασιού ή easy cocktail, αποτελεί πραγματικά μια δημοφιλή πρόταση που αφήνει σημαντικά περιθώρια κέρδους και έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.
Αυτό το παραδοσιακό ιταλικό ορεκτικό που απαντάται στην Ιταλία εδώ και πάνω από πέντε αιώνες αποτελείται από ψημένο ή φρυγανισμένο ψωμί, πάνω στο οποίο έχει τριφτεί φρέσκο σκόρδο ή έλαιο σκόρδου, παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι. Από εκεί και πέρα οι πιθανές παραλλαγές είναι απεριόριστες και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το γαρνίρισμα ντομάτας, λαχανικών, αλλαντικών, τυριών ακόμη και οσπρίων. Τόσο, που θεωρείται πια ένα διεθνές πιάτο με απεριόριστες εκδοχές και παραλλαγές, και ταυτόχρονα μια επιχειρηματική πρόκληση που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί.
Μυστικά επιτυχίας
• Παρότι ιταλικής καταγωγής, οι μπρουσκέτες μπορούν να βρουν θέση σε κάθε χώρο εστίασης, από ένα καφέ, μέχρι ένα εκλεπτυσμένο μπαρ και από ένα casual εστιατόριο μέχρι έναν μοδάτο all day χώρο. Η ευελιξία του συνοδεύεται και από μεγάλη δημοφιλία επίσης.
• Μια καλή μπρουσκέτα βασίζεται στο ποιοτικό φρέσκο ψωμί που θα μπορεί να διατηρήσει καλά τα μείγματα του γαρνιρίσματος. Χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές πολύσπορο ή μια μπαγκέτα πολυτελείας, ένα προζυμένιο ή ένα σταρένιο χωριάτικο.
• Οι μπρουσκέτες μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ωστόσο είναι καταγεγραμμένο ότι μεταξύ των ωρών 18.00 - 21.00, ως συνοδευτικά ενός χαλαρού ποτού, συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής από τους πελάτες.
• Για το ψήσιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμαρίνα φούρνου, θράκα, φρυγανιέρα, τοστιέρα, αλλά και την ειδική σχάρα για μπρουσκέτες, που θα βρείτε στο εμπόριο. Το ψήσιμο θα πρέπει να είναι πάντα σε μέτρια φωτιά ώστε να μην καούν, και στη σχάρα να να κυμαίνεται μεταξύ 3-4 λεπτών ανά πλευρά.
• Οι μπρουσκέτες μπορούν να συνδυαστούν με κάθε αλκοολούχο ποτό, αναλόγως του γαρνιρίσματος, φυσικά, και των υλικών που περιέχουν. Οι κλασικές με ντομάτα, τυριά, πέστο και βασιλικό μπορούν να συνοδέψουν τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί, ενώ απόλυτο είναι το ταίριασμα με απεριτίφ κοκτέιλ όπως το Spritz και το Negroni. Εσείς τολμήστε να τις προτείνετε με ένα malt ουίσκι (πρόταση: πατέ μοσχαριού ή κομματάκια από συκώτι με λάδι τρούφας), όπως επίσης και με μία καπνιστή ή μαύρη μπύρα (πρόταση: μπρουσκέτα αλλαντικών).
• Στα μείγματα του γαρνιρίσματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε -εκτός των άλλων- φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα (π.χ. σύκα), καβουρδισμένους και πολτοποιημένους ξηρούς καρπούς (π.χ. κουκουνάρι), μεσογειακά μυρωδικά, αλίπαστα ψάρια και βραστά θαλασσινά. Η Μεσόγειος αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης άλλωστε και η εντοπιότητα είναι μια φιλοσοφία η οποία μπορεί να υπηρετήσει και τις μπρουσκέτες. Για αυτό, μια χωριάτικη μπρουσκέτα με φέτα και καβουρμά δεν είναι παράταιρη, αλλά φυσιολογική εξέλιξη. Εσείς σκεφτείτε και αναζητείστε συνταγές με γαρίδες (ταιριάζουν τέλεια με το σκόρδο και το ελαιόλαδο), πάστα αντζούγιας, πατέ αγκινάρας, κατσικίσιο τυρί, αβγά ποσέ (ιδιαίτερα σε brunch προτάσεις) και πικάντικες αλοιφές για να προτείνετε τη δική σας, μοναδική και πρωτότυπη, μπρουσκέτα.
Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμουτσο |