Οι Θησαυροί της Μακεδονίας!
Μάθετε, προτιμήστε και χρησιμοποιήστε τα ανώτερα ποιοτικώς και γευστικώς προϊόντα που βγάζει αποκλειστικά εδώ και αιώνες η Μακεδονία και αποτελούν το πιο ισχυρό κομμάτι της γαστρονομικής της ταυτότητας.
Κρόκος
Αντλεί το όνομά του από την ομώνυμη κωμόπολη έξω από την Κοζάνη. Είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που τον καλλιεργεί εδώ και 300 περίπου χρόνια και τον εξάγει παντού. Ο κρόκος (ή αλλιώς σαφράν ή ζαφορά) παράγεται από το άνθος του ομώνυμου φυτού ύστερα από επίπονη διαδικασία. Τα στίγματα του κρόκου χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τα ροφήματα. Ελάχιστη ποσότητα αρκεί για να δώσει στο ριζότο ή στο κοτόπουλο ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα με κόκκινα δάκρυα και ένα άρωμα που θυμίζει ιώδιο.
Ανεβατό
Στον νομό Γρεβενών και στην επαρχία Βοΐου του νομού Κοζάνης παράγεται αυτό το μαλακό λευκό τυρί, κοκκώδους υφής, που χαρακτηρίζεται από την υπόξινη ευχάριστη γεύση του. Παράγεται από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μείγματα και των δύο με παραδοσιακή μέθοδο, που στη σύγχρονη εκδοχή της περιλαμβάνει αλάτισμα, στράγγισμα και ωρίμανση δύο μηνών. Έχει λίγα λιπαρά και μπορεί να καταναλωθεί ως άλειμμα στο ψωμί, σε σαλάτες αλλά και σε αλμυρά και γλυκά πιτάκια. Μάλιστα, λόγω της υφής του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική.
Θρούμπες Θάσου
Το νησί της Θάσου εκτός από το ελαφρύ και φρουτώδες λάδι του, φημίζεται επίσης και για τις τοπικές ελιές. Οι θρούμπες Θάσου είναι μία επιτραπέζια ποικιλία με καρπούς μαύρους κυλινδροκωνικούς που καταλήγουν σε μια μικρή θηλή. Η γεύση τους είναι αλμυρή και γλυκιά, μα όχι πικρή, αφού οι θρούμπες είναι από τις ελάχιστες ποικιλίες που ξεπικρίζουν φυσικά, πάνω στο δέντρο. Αποτελούν ένα υπέροχο ορεκτικό που μπορεί να συντροφεύσει το τσίπουρο ή το ούζο, ενώ η έντονη γεύση τους ταιριάζει και με πικάντικα κρέατα.
Μπάτζος
Είναι ένα λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία, που παράγεται από πρόβειο ή/και γίδινο μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα. Δεν έχει εξωτερική κρούστα και χαρακτηρίζεται από τρύπες στο εσωτερικό του. Εξαιτίας της χαμηλής λιπαρότητάς του διατηρείται στην άλμη, για να κρατιέται υγρό. Η γεύση του είναι υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη. Με Μπάτζο θα ετοιμάσετε το πιο ωραίο σαγανάκι, μαστιχένιο και έντονο στη γεύση. Ταιριάζει επίσης και ως γέμιση σε ρολό κοτόπουλου ή χοιρινού.
Γίγαντες
Βασικό προϊόν της ελληνικής γης, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με αυτούς της βόρειας Ελλάδας να είναι οι πλέον περιζήτητοι. Μάλιστα, οι παραγωγοί της Καστοριάς και των Πρεσπών κατάφεραν να επιτύχουν την καταχώριση των περιοχών τους ως Περιοχών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς ή Φασόλια Ελέφαντες Καστοριάς» και «Φασόλια Πρεσπών» μπορούν να ονομάζονται μόνον τα όσπρια που καλλιεργούνται στις αντίστοιχες περιοχές. Όσο για τη γεύση τους, μια δοκιμή πείθει και τους πλέον δύσπιστους. Πέρα από το κλασικό πιάτο στο ταψί ή την κατσαρόλα συνδυάζονται άψογα με αλλαντικά.
Πιπεριές Φλωρίνης
Οι πιπεριές Φλωρίνης ήρθαν στη Δυτική Μακεδονία τον 17ο αιώνα και από τότε καλλιεργούνται σταθερά στις γύρω περιοχές (Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη). Η γλυκιά τους γεύση και η τραγανή τους σάρκα τις καθιστούν ιδανικές τόσο για ωμή κατανάλωση όσο και για προσθήκη σε μια σειρά από συνταγές που θεωρούνται παραδοσιακές και κλασικές. Θα τις χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες, σε όλα τα όσπρια, αλλά και μόνες τους, γεμιστές στο φούρνο με κάποιο μακεδονίτικο κασέρι.
Πατάτες Κάτω Νευροκοπίου
Είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα για τα ανώτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Καλλιεργούνται στο νομό Δράμας εδώ και περίπου έναν αιώνα και οφείλουν την εξαιρετική γεύση τους στα αμμοπηλώδη εδάφη της περιοχής, αλλά και στην εμπειρία των εκεί πατατοκαλλιεργητών. Ιδανικές για κάθε συνταγή. Ορισμένοι ορκίζονται ότι ο καλύτερος τρόπος για να τις απολαύσετε είναι στο τηγάνι, στρογγυλά χοντροκομμένες, αλλά κάνουν επίσης εκπληκτικό πουρέ με πληθωρική και γεμάτη γεύση.
Χαλβάς Μακεδονίας
Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που μπορούμε να βρούμε σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο στην περιοχή της Θεσσαλίας παρατηρείται ήδη από τον 19ο αιώνα. Ο χαλβάς από τη Μακεδονία έχει ως βασικό συστατικό το αλεσμένο σησάμι (το ταχίνι) και μπορεί να σταθεί μόνος του, αυτόνομα, ως ένα ξεχωριστό παραδοσιακό επιδόρπιο.
Μύδια Χαλκιδικής
Στα κρυστάλλινα νερά του Στρυμωνικού Κόλπου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής καλλιεργούνται τα ξακουστά μύδια, τα οποία πωλούνται σε διάφορες μορφές (με το κέλυφος ή χωρίς). Η καλλιέργεια είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, καθώς ως γνωστό, τα όστρακα τρέφονται αποκλειστικά από το ίδιο το θαλασσινό νερό. Εξαιρετικά νόστιμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα, από ριζότα θαλασσινών μέχρι μακαρονάδες, αλλά και σαγανάκι.
Από τη Μακεδονία και αυτά
Κουραμπιέδες Καρβάλης, Ακανέδες Σερρών, Κεράσια Βοδενών, Ροδάκινα Νάουσας, Ακτινίδια Πιερίας, Μήλα Καστοριάς, Ξινόμαυρο Νάουσας (κρασί), Κασέρι, Μανούρι. Τα τρία τελευταία παράγονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Απο το Δειπνοσοφιστήριο Catering και τον Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |