Πέντε «ταπεινά» όσπρια για μεγαλειώδεις απολαύσεις! Τα γνωρίζετε;
Θρεπτική αξία, νοστιμιά, απλότητα, προσιτή τιμή και πολύπλευρος χαρακτήρας. Τα όσπρια δεν μπορούν να λείπουν από κανέναν κατάλογο. Σας δίνουμε ιδέες να εντάξετε σε αυτόν πέντε από τα πιο δημοφιλή και εύκολα διαχειρίσιμα όσπρια.
Γίγαντες
Ο βασιλιάς των οσπρίων είναι ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Και διόλου τυχαία, αφού αποτελεί το πρώτο είδος φασολιού που εμφανίστηκε στον ελληνικό χώρο, πριν από τρεις χιλιετίες. Βασικό προϊόν της ελληνικής γης, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με αυτά της Βόρειας Ελλάδας να είναι τα πλέον νόστιμα και βραστερά.
Συνταγές
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να τα βάλετε στο μενού σας είναι στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Επίσης συνδυάζονται άψογα με παστά ψάρια (σκουμπρί, λακέρδα, σαρδέλες κ.λπ.) ή χωριάτικα αλλαντικά.
Μαυρομάτικα
Σύμβολο ταπεινότητας, αλλά με υψηλή διατροφική αξία, έχουν ευωδιαστό άρωμα, κρεμώδη υφή και γήινη γεύση που δεν περνάει απαρατήρητη όπως και να τα απολαύσει κάποιος. Τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε να παίρνουν μέρος και σε γκουρμέ προτάσεις.
Συνταγές
Το ιδανικό τους ταίρι είναι τα άγρια χόρτα (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρες, μυρώνια) τα οποία προστίθενται ελαφρώς βρασμένα και τσιγαρισμένα σε σαλάτα. Κάνουν επίσης τέλεια σαλάτα μαζί με άλλα ανάμεικτα όσπρια, ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά.
Ρεβίθια
Ιδιαίτερα θρεπτικά και με μεγάλη διατροφική αξία καλλιεργούνται ευρέως στην Ελλάδα, δίνοντας εξαιρετικά βραστερούς, νόστιμους και μαλακούς καρπούς. Στην κουζίνα ενός εστιατορίου θεωρούνται γεύμα για όλες τις εποχές, περισσότερο όμως ταιριάζουν σε παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και ταβέρνες.
Συνταγές
Στο φούρνο με πολύχρωμες πιπεριές και ιδανικά σε πήλινο ή γάστρα (τύπου ρεβυθάδας) μαζί με λειωμένη γραβιέρα αποτελούν ένα εξαιρετικά χορταστικό και νόστιμο έδεσμα. Ο συναγωνισμός του πιάτου αυτού με τους ρεβυθοκεφτέδες είναι μάλλον άνισος. Διότι, ποιος μπορεί να αντισταθεί στους ρεβυθοκεφτέδες; Μάλλον κανείς!
Φάβα
Το έντονο χρώμα της, η απαλή υφή της, η χαμηλή τιμή και φυσικά η ιδιαίτερη γεύση της την καθιστούν ένα από τα πιο modern classic όσπρια και δημοφιλές ορεκτικό. Μάλιστα, η φάβα έχει μεγάλη συνεισφορά στην άνθιση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, καθώς μπαίνει τόσο σε ταπεινά πιάτα όσο και σε δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας.
Συνταγές
Η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπαλσάμικο θεωρείται ένα από τα πιο κοινής αποδοχής πιάτα, αλλά και εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τη φάβα παντρεμένη (με κρεμμύδι και κάπαρη). Ταιριάζει επίσης πολύ με το χταποδάκι.
Φακές
Λόγω σύστασης και μορφής είναι το πιο ευέλικτο όσπριο, αφού μπορεί να δώσει τέλειες, ελαφριές και θρεπτικές σαλάτες, αλλά και να προστεθεί και σε τάκος και σε ριζότα. Το ότι εκτός από τις κλασικές, υπάρχουν κόκκινες φακές, αλλά και μαύρες φακές που θυμίζουν χαβιάρι (μπελούγκα) αυξάνουν κατά πολύ τις επιλογές σας.
Συνταγές
Η σαλάτα με φακές, μαρούλι, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα ντοματίνια είναι σίγουρη επιλογή, η σαλάτα με φακές, κινόα και αβοκάντο τάση της εποχής. Υπάρχει επίσης και η πικάντικη σαλάτα φακές με καπνιστό τόνο και πιπεριές Φλωρίνης.
Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering και τον Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο