Προτάσεις για πρωτότυπα cocktails
Κάποτε τα κοκτέιλ αντιπροσώπευαν μικρό ποσοστό στις πωλήσεις ενός χώρου εστίασης. Σήμερα, άνω του 25% των πελατών τα προτιμάει περισσότερο από κάθε άλλο αλκοολούχο! Οι cocktail enthusiasts είναι η πιο δυναμικά ανερχόμενη κατηγορία παγκοσμίως και εδώ σας δείχνουμε επίκαιρους τρόπους για να την αξιοποιήσετε.
1. Λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ
Η τάση για λίγο ή ακόμη και καθόλου αλκοόλ είναι πιο έντονη από ποτέ. Τώρα όμως δεν μιλάμε πια μόνο για moctails, δηλαδή για κοκτέιλ που περιέχουν μόνο χυμούς φρούτων, σιρόπια και σόδα. Στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον τα μη-αλκοολούχα προϊόντα απόσταξης (spirits), όπως τα Seedlip, τα οποία προέρχονται από την απόσταξη βοτάνων, μυρωδικών, φλούδες φρούτων και μπαχαρικών. Το κίνημα των lo-no cocktails πρόκειται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος τα επόμενα χρόνια, καθώς όλοι επιθυμούν ένα πιο ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής.
Πρόταση: Tea Tonic
Σε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο προσθέστε τόνικ (κατά προτίμηση Fever Tree Tonic Water) και αποστάξτε πάνω του μαύρο τσάι. Προσθέστε λίγο σιρόπι Maple και ανακατέψτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ποσότητα μπράντυ.
2. Εμφάνιση & Social Media
Μία άλλη δυνατή νέα τάση είναι η παρουσίαση και η εμφάνιση των κοκτέιλ. Η συνολική εμπειρία δεν αφορά μόνο τη γεύση αλλά και το πόσο ευπαρουσίαστα είναι αυτά, κάτι στο οποίο επιδρούν φυσικά τα social media. Οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να πειραματίζονται ώστε να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των κοκτέιλ τους στα social media, καθώς η εμφάνιση και η άνοδος μιας νέας γενιάς «drinkstagrammers» επιδράει καταλυτικά. Τα serves πρέπει να δείχνουν ευφάνταστα, να έχουν ταιριαστούς ή ελκυστικούς στο μάτι συνδυασμούς χρωμάτων και να παρακινούν κάποιον να τα φωτογραφίσει και να τα ανεβάσει στο instagram.
Πρόταση: Tiki cocktails
Τα εξωτικά κοκτέιλ σας προσφέρουν την ευκαιρία να παίξετε με πολλά και διαφορετικά χρώματα και να δώσετε στις δημιουργίες σας έντονα χρώματα, όπως αυτό του ηλιοβασιλέματος ή μιας τυρκουάζ θάλασσας.
3. Κοκτέιλ με καφέ
Τονωτικά και διεγερτικά, είναι το hit του καλοκαιριού. Αλκοολούχοι συνδυασμοί με καλά χαρμάνια καφέ, ιδανικά για το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες, αλλά και ως ένα απεριτίφ μετά από ένα καλό δείπνο. Θα σας κρατήσουν ξύπνιους και έχουν την ικανότητα να «καμουφλάρουν» το αλκοόλ, όποτε θα δείτε ότι κανείς δεν αρκείται στο ένα. Δύσκολο να σκεφτεί κάποιος κάτι καλύτερο για την παραλία.
Πρόταση: Coffee Tonic με Cold Brew
Σε ψηλό ποτήρι βάζετε πάγο με τόνικ και βότκα, προσθέτετε αποσταγμένο κρύο καφέ και ολοκληρώνεται με λίγο λικέρ ιρλανδέζικης κρέμας. Μπορείτε εναλλακτικά να αποστάξετε ζεστό εσπρέσο κατευθείαν πάνω στον πάγο.
4. Τα easy cocktails
Τα λεγόμενα aperitivo και spritz είναι παντού πλέον και το κοινό έχει αγκαλιάσει τη φιλοσοφία του ελαφρύ, after office cocktail. Ιδανικό μέσο κοινωνικοποίησης, καθώς οι περισσότεροι πίνουν πάνω από ένα είναι δροσιστικά και χαλαρωτικά, ό,τι πρέπει μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα.
Πρόταση: Spritz εσπεριδοειδών
Θα αναμείξετε λευκό ξηρό κρασί με πουρέ κίτρου (μανταρινιού ή γκρέιπφρουτ) και θα προσθέσετε χυμό λεμονιού και αφρώδες κρασί D’asti, πάντα με πολλά παγάκια. (Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού spritz που έχει ως βάση το βερμούτ).
5. Πληθωρικά cocktails
Κάποιος θα μπορούσε να τα ονομάσει «cocktail porn» λόγω της υπερβολής τους, κατ’ αντιστοιχία με το «food porn». Εδώ λοιπόν τα cocktail γίνονται επιδόρπιο με κομμάτια σορμπέ και φρούτων, αλλά και ξηρό πάγο, που λόγω της εξάχνωσης θα δώσει στα κοκτέιλ το μοναδικό οπτικό εφέ του καπνού. Μπορεί επίσης να περιέχουν κομμάτια αποξηραμένων φρούτων και ολόκληρα μπαχαρικά.
Πρόταση: Σαμπάνια με Μάνγκο σορμπέ
Τοποθετήστε σε ποτήρι τύπου Saucer 6-8 μικρά στρογγυλά κομμάτια σορμπέ μάνγκο (εξαιρετικά παγωμένα και συμπαγή) και προσθέστε αργά τη σαμπάνια μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Μπορείτε να δοκιμάσετε και με σορμπέ πεπόνι.
Bar Services Department από το Δειπνοσοφιστήριο Catering |