Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
Μάθετε απλές τακτικές
Αν πρόκειται για παστό ή υγράλατο μπακαλιάρο ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο ξαλμύρισμα. Αφού αγοράσουμε μπακαλιάρους με πλούσια σάρκα και προσέξουμε το αλάτι να μην έχει κιτρινάδες και θαμπάδες και να παραμένει όσο το δυνατόν λευκότερο, τον ξεπλένουμε σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόβουμε την ουρά και τα πτερύγιά του με ψαλίδι, χωρίζουμε σε μερίδες και αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα. Σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου τα οποία πρέπει να καλύπτονται πλήρως από το νερό και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες αλλάζοντας κάθε πέντε ώρες, το νερό με φρέσκο, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Στην τελευταία αλλαγή νερού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χλιαρό νερό για να γίνει περισσότερο αφράτος και τρυφερός, ενώ προσθέτοντας γάλα επιτυγχάνουμε επίσης εξαιρετικό αποτέλεσμα και πιο λευκή σάρκα. Στη συνέχεια είναι αποφασιστικής σημασίας να τον στραγγίξουμε καλά και να τον στεγνώσουμε σχολαστικά χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Εκτός από τηγανητός σε κουρκούτι, ο μπακαλιάρος μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς ακόμα τρόπους, αποδεικνύοντας την ευελιξία που διαθέτει ως πρώτη ύλη.