Σαμπάνια: Το αγαπημένο ποτό των γιορτών! Ποια ταιριάζει ανάλογα με την περίσταση; Μάθετε παρακάτω!
Η σαμπάνια αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστεί στα ρεβεγιόν. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πολλές οικογένειες και παρέες ανοίγουν σαμπάνια για να ευχηθούν πίνοντας ένα ποτήρι αυτού του εξαιρετικού αφρώδη οίνου.
Η σαμπάνια έχει καταγωγή από τη Β. Γαλλία αρκετούς αιώνες πριν και δημιουργός της θεωρείται ο μοναχός DomPierrePerignon, του αβαείου Hautvillers. Ο μοναχός αυτός έφτιαξε την πρώτη σαμπάνια και επέλεξε την ποικιλία σταφυλιών και τη διαδικασία παραγωγής του αφρώδη οίνου. Η διαδικασία παραγωγής ονομάζεται «MethodeTraditionelle» ή «Methode Champanoise» και πρόκειται για λευκό οίνο με φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα που φτιάχνεται κατά το πλείστον από κόκκινα σταφύλια! Τρεις ποικιλίες συντελούν για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου κρασιού και είναι η λευκή Chardonnay και οι ερυθρές PinotNoir και PinotMeunier.
Ο όρος «σαμπάνια» θεωρείται πλέον ονομασία Π.Ο.Π και αφορά το κρασί από την περιοχή της Καμπανίας. Από όλες τις άλλες περιοχές, θεωρούνται «αφρώδεις οίνοι» και όχι σαμπάνια.
Η σαμπάνια έχει διάφορους τύπους ανάλογα με τη χρονολόγηση και τη γλυκύτητα:
- Non-vintage: Μη χρονολογημένη σαμπάνια. Οι περισσότερες σαμπάνιες είναι αυτού του τύπου καθώς βασίζονται σε μια επιλογή κρασιών από διάφορες χρονιές.
- Vintage (ή Millesime): Σαμπάνια αυτού του τύπου είναι συγκεκριμένης χρονολογίας.
- Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux: Τα είδη αυτά καθορίζονται ανάλογα με την περιεκτικότητα της σαμπάνιας σε σάκχαρα.
- Blanc de blancs: Είναι η λευκή σαμπάνια που έχει δημιουργηθεί μόνο από λευκές ποικιλίες δηλαδή από Chardonnay.
- Blanc de noirs: Είναι η σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή από Pinot Noir και Pinot Meunier.
- Rose: Είναι η σαμπάνια ροζέ χρώματος. Το μοναδικό κρασί γίνεται από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού Cuvee: Είναι ένας σπάνιος τύπος σαμπάνιας που δηλώνει το συγκεκριμένο χαρμάνι που χρησιμοποιήθηκε και είναι μοναδικό.
Η γλυκύτητά της σαμπάνιας καθορίζει και την κατάλληλη περίσταση. Οι demi-sec για παράδειγμα πηγαίνουν πολύ με τα γλυκά και τις τούρτες.
Με το φαγητό ταιριάζουν πολύ οι brut και οι extra brut. Συγκεκριμένα ένα μενού με θαλασσινά, με πουλερικά, με μακαρόνια ή κρεατικά μπορεί να συνοδευθεί από σαμπάνιες αυτού του είδους και να προσφέρουν υπέροχη γευστική αρμονία. Οι ροζέ επίσης σαμπάνιες μπορούν να συνοδεύσουν πολύ ωραία το φαγητό και κυρίως έθνικ προέλευσης που συνάδουν με τα αρώματα του οίνου.
Τέλος οι doux, επειδή είναι πολύ γλυκιές σερβίρονται πιο πολύ ως απεριτίφ για μετά το φαγητό και το γλυκό ή συνοδεύουν ευχάριστα κάποιο ελαφρύ φρουτένιο επιδόρπιο ουδέτερης γεύσης.
Ανάλογα με τα προϊόντα που έχετε στον κατάλογό σας προτείνετε στους πελάτες σας την ανάλογη σαμπάνια. Επιλέξτε να έχετε κάποιους οίνους που είναι οικονομικά προσιτοί ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι πελάτες σας να ανοίξουν ένα μπουκάλι αυτές τις γιορτινές μέρες.
Όποιο είδος και να προσφέρετε να το σερβίρετε στη σωστή θερμοκρασία. Ο αφρώδης γευστικός οίνος προτιμά τις δροσερές θερμοκρασίες και όχι τις πολύ ψυχρές. Απαραιτήτως να έχετε σαμπανιέρα για κάθε μπουκάλι που θα ανοιχτεί και τα κατάλληλα ποτήρια!
Και εάν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, δημιουργήστε μοναδικές γεύσεις στα πιάτα σας προσθέτοντας τη σαμπάνια ως βασικό συστατικό στις γιορτινές σας συνταγές πάντοτε φυσικά με τη συμφωνία του σεφ!