Σούπες Εποχής
Έχουν φανατικούς φίλους, που τις επιλέγουν τόσο ως ένα ελαφρύ γεύμα όσο και ως ορεκτικό πριν από το δείπνο. Εδώ σας προτείνουμε να τις φτιάξετε με εποχιακά λαχανικά, με τη χαμηλή τους τιμή και την υψηλή τους φρεσκάδα να αποτελούν πρόκληση για κάθε επαγγελματία.
Παρακάτω ακολουθούν 5 συνταγές με λαχανικά (όπως θα δείτε, παίζουμε με τα χρώματα) εξαιρετικής νοστιμιάς αλλά και χαμηλού κόστους, με πρώτες ύλες που θα βρείτε άφθονες στη λαϊκή αγορά. Η ντομάτα υπάρχει ακόμη άφθονη και μάλιστα, την περίοδο αυτή θα βρείτε τις τελευταίες υπαίθριες της χρονιάς, μεστές αρώματος και γεύσης, ιδανικές για μια κρύα σούπα. Η κολοκύθα, συνυφασμένη με τις πρώτες βροχές και με το έντονο πορτοκαλί χρώμα δίνει υπέροχες και χορταστικές ζεστές σούπες. Το κουνουπίδι εμφανίζεται ξανά, γαλακτερό και τρυφερό ιδανικό για ταίριασμα με μαλακά τυριά και κρέμα γάλακτος. Το μπρόκολο, με τα τόσα σημαντικά οφέλη για την υγεία, έρχεται για να γίνει η πρώτη ύλη για δυναμωτικές ζεστές σούπες. Παράλληλα, το πράσο, τρυφερό και έντονα αρωματικό, η πατάτα, το παντζάρι, το σκόρδο, το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι, έχουν και αυτά μερίδιο στις φθινοπωρινές σούπες υπογράφοντας απόλυτα υγιεινές, πολύχρωμες και πεντανόστιμες συνθέσεις. Επιπλέον, εκτός από τα λαχανικά που θα είναι η βάση σας, μπορείτε να προσθέσετε και ζυμαρικά ή όσπρια, ακόμη και κρέας.
1. Κρύα ντοματόσουπα γκασπάτσο
Υλικά
5 ντομάτες μέτριες, ώριμες
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 - 4 φύλλα βασιλικού
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, κατά βούληση
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά και κόβουμε σε κομμάτια τις ντομάτες, τις πιπεριές και το αγγούρι. Bάζουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, τις πιπεριές, το αγγούρι, το σκόρδο, τον βασιλικό, το κρεμμύδι, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν πουρές. Όσο χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό. Αδειάζουμε τη σούπα σε μπολ, το οποίο τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο αγγούρι, πιπεριές, φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
2. Ζεστή κολοκυθόσουπα
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
ελαιόλαδο, αλάτι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
Κόλιανδρο, κύμινο, μοσχοκάρυδο από λίγο
1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 λτ. ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και το πράσο και τσιγαρίζετε για 2 λεπτά. Προσθέστε σκόρδο και καρυκεύματα και τσιγαρίστε τα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε την κολοκύθα, την πατάτα και τον ζωμό και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε την ένταση, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει. Στη συνέχεια, περάστε τη από το μπλέντερ. Τοποθετήστε τη σούπα πάλι στην κατσαρόλα, ανακατεύεται να πάρει μία ελαφριά βράση και είναι έτοιμη.
3. Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και πράσο
Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. βούτυρο
3 πράσα, κομμένα σε κομμάτια 2,5εκ.
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι, τεμαχισμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
8 φλ. ζωμό λαχανικών
1 φλ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα πράσα, το κουνουπίδι και το σκόρδο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια ενός μπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε τη σούπα με το μπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστή.
4. Σούπα μπρόκολο
Υλικά
3 κ.σ. ηλιέλαιο
1 μέτριο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
3 σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες
2 μπρόκολα, τεμαχισμένα (περίπου 6 φλ.)
αλάτι, πιπέρι,
6 φλ. νερό
2 κ.γ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ηλιέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να τρυπιέται το μπρόκολο με ένα πιρούνι. Μεταφέρουμε τη σούπα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα. Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για 2 λεπτά και σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο.
5. Σούπα με φακές και λουκάνικο
Υλικά
250 γρ. φρέσκο σπανάκι
1 1/2 φλ. κρεμμύδι, κομμένο
1 φλ. καρότο, κομμένο
2/3 φλ. σέλερι, κομμένο
225 γρ. λουκάνικο ήπιο
6 φλ. ανάλατο ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 φλ φακές
ελαιόλαδο, δάφνη, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 5’. Προσθέτουμε το λουκάνικο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, για 3 λεπτά. Βάζουμε και το ζωμό, τις φακές και τα δαφνόφυλλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το σπανάκι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά. Σερβίρουμε αφαιρώντας τα δαφνόφυλλα.