Τα ορεκτικά στο μενού σας: Τους δίνετε τη σημασία που πρέπει;
Ως είθισται ένα ολοκληρωμένο μενού αποτελείται από το ορεκτικό, το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο. Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα εστιατόρια επικεντρώνονται στα κυρίως πιάτα, δημιουργούν συνταγές ευφάνταστες, με αποτέλεσμα να «ξεχνούν» ή να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία στα ορεκτικά & τις σαλάτες.
Τα ορεκτικά που θα συμπεριλάβετε στον κατάλογό σας έχουν μεγάλη σημασία, διότι σε αυτά στηρίζεται η πρώτη εντύπωση που είναι και η πιο σημαντική. Η πρώτη εικόνα πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον των πελατών και ιντριγκάρει την φαντασία τους για τα επόμενα πιάτα.
Ξεκινήστε λοιπόν με ωραία ονόματα και περιγραφές, δώστε δηλαδή έμφαση στην παρουσίαση τους στο μενού σας. Μερικές ωραίες προτάσεις που διαφέρουν είναι:
- Χειροποίητες πίτες με τραγανό φύλλο ή με αφράτη ζύμη. Δημιουργείστε διαφορετικές κάθε μήνα ανάλογα με την εποχικότητα τους.
- Πλατώ τυριών. Δημιουργήστε ποικιλίες από διάφορα ιδιαίτερα τυριά
- Φάβα , ταρτάρ φρέσκου ψαριού και αγριόχορτα θα κάνουν την διαφορά από τις κλασσικές επιλογές τζατζίκι, φέτα ή τηγανητές πατάτες.
Δώστε βάση εκτός από τη γεύση και στην παρουσίαση των πιάτων σας. Χρειάζεται φαντασία και αγάπη για τη μαγειρική και είναι σίγουρο ότι το μενού των ορεκτικών σας θα εκτοξευθεί.
Σας έχουμε και τη συνταγή για ένα ιδιαίτερο ορεκτικό:
Mini σουφλέ με μπρόκολο και ζαράκια από πανσέτα & έμμενταλ
Υλικά για 6 μικρές φόρμες:
- 110 γρ μπρόκολο
- 40 γρ τυρί έμμενταλ τριμένο
- 25 γρ βούτυρο
- 15 γρ αλεύρι
- 1 αυγό
- 2 ασπράδια
- ½ ποτήρι γάλα
- 30 γρ πανσέτα σε ζαράκια
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ
- Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Το μείγμα πήζει αμέσως. Το αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστεί».
- Χτυπάμε λίγο το μπρόκολο (βρασμένο) στο μπλέντερ γιατί βοηθάει στο φούσκωμα
- Ρίχνουμε ένα αυγό στο μείγμα με το βούτυρο, το γάλα & το αλεύρι και ανακατεύουμε
- Βάζουμε λίγο αλατάκι & πιπεράκι και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες
- Όταν γίνει ένα μείγμα, ρίχνουμε το μπρόκολο που χτυπήσαμε στο μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά
- Ρίχνουμε το μείγμα στη μαρέγκα (τα ασπράδια που είχαμε χτυπήσει αρχικά) αργά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά και κυκλικά από έξω προς τα μέσα, γιατί είναι σημαντικό να παίρνει αέρα
- Βάζουμε το μείγμα στις ειδικές φορμίτσες αφού τις βουτυρώσουμε
- Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω γιατί θα φουσκώσει. Αφού ρίξουμε το μείγμα, προσθέτουμε από πάνω τα κυβάκια πανσέτας (7-8 μικρά κυβάκια σε κάθε φορμάκι).
- Το ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ξεκινάμε στους 200 βαθμούς και όταν το δούμε ότι φουσκώνει κατεβάζουμε στους 150.
Tip: αντί για μπρόκολο μπορούμε να βάλουμε και κουνουπίδι, καρότο.
Καλή επιτυχία!
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον Chef Jean Louis Capsalas |