Επικοινωνία
2168080500 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο & χρέωση βάσει παρόχου)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Tα top 10 υλικά της γιορτινής κουζίνας!

Γιορτές για τους επαγγελματίες σημαίνει κουζίνα γεμάτη αρώματα και γεύσεις, κλασικά πιάτα, παραδοσιακά γλυκά και κεράσματα! Όλα αυτά απαιτούν υλικά που θα τους συντροφεύουν σε όλες τις γιορτινές ημέρες, πρωταγωνιστώντας στις αλμυρές και γλυκές δημιουργίες τους.

 

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε, εκτός από το αλεύρι, τα αυγά και το βούτυρο που βρίσκονται εξ ορισμού σε αφθονία στα ράφια και στα ψυγεία σας: 

1) Γαλοπούλα
Αν και ξενόφερτο έθιμο έχει καθιερωθεί και στην Ελλάδα ως κλασικό πιάτο τις γιορτινές ημέρες. Είτε επιλέξετε μια παραδοσιακή συνταγή είτε κάποια πιο προχωρημένη, Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα δε γίνεται! Εναλλακτικά, μια πιο εξεζητημένη πρόταση αποτελεί το φιλέτο γαλοπούλας.

2) Χοιρινό
Ψαρονέφρι, μπούτι σε κομμάτια, ρολό από μπούτι ή σπάλα και αγριογούρουνο αποτελούν τις πιο διαδεδομένες επιλογές για εορταστικά πιάτα μαζί με τη γαλοπούλα. Προτιμήστε αργό ψήσιμο για πραγματικά τρυφερό κρέας. 

3) Αποξηραμένα φρούτα
Δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα για τα πιάτα σας με το χοιρινό, σταφίδες (ξανθές και μαύρες), κράνμπερις και μπλούμπερις για τα Χριστουγεννιάτικα κέικ και τη Βασιλόπιτα, αλλά και για τη γέμιση της γαλοπούλας.

4) Κάστανα
Ψητά μπαίνουν στη γέμιση γιορτινών πουλερικών, ενώ ταιριάζουν και με το χοιρινό, αλλά και με ένα αρωματικό ριζότο μανιταριών. Αποτελούν επίσης την τέλεια πρώτη ύλη για Μαρόν Γκλασέ, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε και να τα σερβίρετε ως κεράσματα.

5) Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, κουκουνάρι, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο για τη γέμιση της γαλοπούλας όσο και για τα γλυκά σας: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, χαλβάς. Επιπλέον, η χρήση τους σε μια σαλάτα δίνει το κάτι παραπάνω!

6) Κολοκύθα
Σε αλμυρή εκδοχή μην παραλείψετε να ετοιμάσετε πουρέ κολοκύθας, ως συνοδευτικό των κρεατικών ή τη σούπα, η οποία συνοδευόμενη από κάστανο, θεωρείται κλασική αξία. Από την άλλη, μια γλυκιά κολοκυθόπιτα με κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και γαρίφαλο μπορεί να αποτελέσει το υπέροχο τελείωμα ενός καλού γεύματος.

7) Θαλασσινά
Γαρίδες, καραβίδες, χτένια και λοιπά όστρακα αποτελούν υλικά που μπορείτε εύκολα να συμπεριλάβετε σε ένα μενού που θεωρείται εορταστικό. Ακόμη και ως προσθήκη σε μια εντυπωσιακή πράσινη σαλάτα ή ως συστατικά μιας σως που θα συνοδεύσει ένα εκλεκτό κομμάτι κρέας.

8) Ιδιαίτερα τυριά
Ιδανικό συμπλήρωμα των αποσταγμάτων που προτιμώνται την εορταστική περίοδο τα καπνιστά τυριά, αλλά και εκείνα με λάδι τρούφας, με μπαχαρικά ή άλλες προσθήκες, δίνουν στο υλικό αυτό τη λάμψη που του χρειάζεται. Πάντα στην επικαιρότητα τα τύπου ροκφόρ.

9) Ρόδι
Σύμβολο γονιμότητας και ευτυχίας, απαραίτητο για τις εντυπωσιακές σαλάτες σας ανήμερα και παραμονή των ρεβεγιόν, αλλά και ως συστατικό σε πιάτα άπαχων κρεατικών. 

10) Σοκολάτα
Το πάντα εορταστικό υλικό, για να δημιουργήσετε υπέροχους κορμούς, μους, Χριστουγεννιάτικα Brownies, πουτίγκες και κέϊκ σοκολάτας.

Αναλόγως του ύφους του εστιατορίου και του κοινού που απευθύνεστε, μπορείτε να εντάξετε στην παραπάνω εορταστική λίστα και: γλυκοπατάτες, μέλι, αρνί, σολομό, μανιτάρια, κυδώνια, τζίντζερ και φινόκιο.

Καλές Γιορτές!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

1-(1).jpg