Επικοινωνία
2168080500 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο & χρέωση βάσει παρόχου)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Tips για το τέλειο καλοκαιρινό BBQ

Το Καλοκαιράκι είναι η καλύτερη εποχή για BBQ αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν τα βαριά μαγειρευτά φαγητά με τα πολλά καρυκεύματα. Ψητό και σαλάτα είναι επιλογή πολλών πελατών που επισκέπτονται χώρους εστίασης. Σας δίνουμε 12 συμβουλές και ιδέες, για να οργανώσετε το τέλειο BBQ δίνοντας στους πελάτες σας αυτό ακριβώς που ζητούν. 

 

1.    Οι απαραίτητες μαρινάδες

Σωστό BBQ χωρίς τις κατάλληλες μαρινάδες δεν γίνεται. Ιδανικά, βάλτε αυτά που πρόκειται να ψήσετε σε πλαστικά δοχεία με μαρινάδες και αφήστε τα στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο θα τους προσθέσετε υγρασία αλλά και γεύση.

1.    Η επιστήμη των μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά έχουν σημαντική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται όμως να ρισκάρετε και να κινδυνεύσετε να κάνετε λάθος, αν το αυτοσχέδιο μείγμα σας δεν είναι αυτό που πρέπει. Προτιμήστε να πάρετε ένα έτοιμο μείγμα που είναι δοκιμασμένο. Η καλύτερη πρακτική είναι να ενσωματώσετε τα μπαχαρικά στις μαρινάδες και όχι να τα χρησιμοποιήσετε πάνω από τη σχάρα.

1.    Χαμηλά και αργά

Η καλύτερη τεχνική για BBQ θέλει το ψήσιμο να γίνεται σε χαμηλή φωτιά και όχι γρήγορα. Το αργό ψήσιμο είναι εκείνο που θα επιτρέψει στο κρέας ή τα άλλα ψητά σας, να είναι ζουμερά και μαλακά.

1.    Ένα εμπειρικός κανόνας

Για να καταλάβετε τη θερμοκρασία, κρατήστε το δάχτυλό σας σε απόσταση 12 εκατοστών από τη σχάρα και μετρήστε πότε αρχίζει να σας ενοχλεί. Αν αυτό γίνεται μετά τα 5 δευτερόλεπτα –ή και λίγο περισσότερο- η φωτιά είναι εντάξει, είναι δηλαδή χαμηλή. Αν σας ενοχλεί σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, τότε τα ψητά σας θα καούν.

1.    Η τέλεια μπριζόλα

Εκείνη που θα καθορίσει τις τελικές εντυπώσεις του BBQ, δεν είναι άλλη από τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, καθώς όλοι ταυτίζουν το BBQ με την επιτυχία της. Επομένως, προσπαθήστε να διαλέξετε ποιοτικά κομμάτια κρέατος.

1.    Στάση απόλαυσης

Αφού τα ψητά γίνουν, αφήστε τα για λίγο να ξεκουραστούν πριν τα σερβίρετε. Περιχύστε τη σάλτσα που έχει απομείνει και αφήστε τα στις πιατέλες. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι χυμοί θα απορροφηθούν και τα ψητά σας δεν θα στεγνώσουν.

1.    Βούτηγμα σε νερό

Τα παρασκευάσματα από κιμά (κεμπάπ, μπιφτέκια) μπορείτε να τα βουτήξετε σε παγωμένο νερό λίγο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο. Αυτό θα τα βοηθήσει να μην «πάρουν» απότομα.

1.    Ανοίξτε το παιχνίδι

Μην περιορίζεστε στο κρέας. Τα ψάρια είναι υπέροχα στο BBQ, όπως επίσης και όλα τα θαλασσινά. Από μεγάλες γαρίδες και καραβίδες, μέχρι καλαμάρια και καβουροδαγκάνες. Αξίζει να τα δοκιμάσετε!

1.    Η χρήση του αλουμινόχαρτου

Εκτός από κρέατα και αλιεύματα, στη σχάρα μπορείτε να ψήσετε από πίτσες μέχρι και γλυκά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φροντίστε να τυλίξετε τη σχάρα με αλουμινόχαρτο ώστε οι άλλες μυρωδιές να αφήσουν ανεπηρέαστα τα άλλα εδέσματα.

1.    Εκλεπτυσμένες μπύρες

Συνοδεύστε τα ψητά σας με παγωμένες ετικέτες που διαφέρουν από τις συνηθισμένες. Για μοσχαρίσια κρέατα προμηθευτείτε red ale μπύρες με καραμελωμένη και καβουρδισμένη γεύση ενώ για ψάρια και θαλασσινά προτιμήστε φρουτώδεις lager και Indian pale ale.

1.    Κρατήστε τις αποστάσεις

Φροντίστε η σχάρα να απέχει από τα κάρβουνα περίπου 10 εκατοστά και ποτέ λιγότερο από 7 εκατοστά, αλλά ούτε και περισσότερο από 12.

1.    Το μυστικό της ωρίμανσης

Το κριτήριο της φρεσκάδας ισχύει για όλα τα κρέατα εκτός από το μοσχάρι. Εδώ, όσο πιο σιτεμένο είναι το κρέας τόσο πιο καλό θα είναι και το αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

Δειπνοσοφιστήριο