Το κοτόπουλο… και τα μυστικά του!
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα τρόφιμα με ελάχιστα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών και αναφυλαξιών. Επίσης, είναι νούμερο ένα στις προτιμήσεις για πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Β6.
Παρακάτω ακολουθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται, αλλά και έξυπνα tips που θα σας επιτρέψουν να σερβίρετε το κοτόπουλο στα πιάτα σας ασφαλές και πολύ νόστιμο!
Κανόνες Υγιεινής:
- Το νωπό κοτόπουλο δεν μπορεί να παραμένει για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, διότι έτσι πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα τα βακτήρια.
- Πρέπει να μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία 170-180°C, ώστε να σκοτώνονται τα παθογόνα μικρόβια. Για να είστε σίγουροι ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί σωστά χρησιμοποιήστε ειδικό θερμόμετρο. Όταν δείχνει 80-83°C είναι στην σωστή θερμοκρασία ψησίματος.
- Κόβουμε το νωπό κοτόπουλο σε ξύλο κοπής το οποίο χρησιμοποιείτε μόνο για αυτό και μετά το πλένουμε πολύ καλά. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα σκεύη που έρχονται σε επαφή.
- Η απόψυξη γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους: Στο ψυγείο, με κρύο νερό ή στα μικροκύματα.
- Αποφύγετε να μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε αργή χύτρα.
Φιλετάρισμα:
Χωρίζστε το κοτόπουλο σε 8 βασικά τεμάχια. Κόψτε αρχικά το κοτόπουλο κατά μήκος στη μέση και κατόπιν κόψτε από τη βάση τους τα μπούτια, τις φτερούγες. Τέλος κόψτε στα δύο κάθε πλευρά, με αποτέλεσμα να έχετε δύο τεμάχια στήθους. Με ένα ειδικό ψαλίδι αποσπάστε τα πλευρά και το κεντρικό κόκαλο του θώρακα. Το μυστικό είναι να ξεκινήσετε με τη φτερούγα που είναι και το πιο φαρδύ μέρος και να προχωρήσετε σταδιακά προς το πιο στενό μέρος.
Μαρινάρισμα:
Ως γνωστόν το μαρινάρισμα είναι η τακτική που κάνει τα κρέατα πιο ζουμερά με αποτέλεσμα να μην στεγνώνουν στο μαγείρεμα. Για το κοτόπουλο χρησιμοποιήστε μαρινάδα με ξύδι ή κρασί ή ακόμα και λεμόνι. Η μαρινάδα που έχει βάση το λάδι δίνει ένα μοναδικό και ζουμερό αποτέλεσμα στο κοτόπουλο. Tip! Μην αφήσετε το κοτόπουλο παραπάνω από 2 ώρες στην μαρινάδα, διότι έτσι θα χάσει την γεύση του και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Επίσης, μην τρυπάτε με πιρούνι το κρέας, διότι χάνει τα απαραίτητα υγρά που βοηθούν να διατηρηθεί ζουμερό και απαλό.
Πρόταση για συνταγή για μαρινάδας:
Ανακατέψτε χυμό λεμονιού, μηλόξιδο, ούζο, ξύσμα λεμονιού, γιαούρτι, θυμάρι, ρίγανη και λίγο πιπέρι. Τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο και βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο. Στραγγίστε το κοτόπουλο από την μαρινάδα και ψήστε το στη σχάρα. Extra Tip: Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα νόστιμο μυστικό μας! Στο Δειπνοσοφιστήριον Catering μαγειρεύουμε τα πουλερικά με έναν ιδιαίτερο τρόπο για περισσότερη γεύση. Δημιουργούμε ένα μείγμα αναμειγνύοντας φρέσκα και αποξηραμένα βότανα, μπαχαρικά και βούτυρο. Κατόπιν, γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα κρεατικά μας, μεταξύ της πέτσας και του κρέατος και το ψήνουμε. Η γεύση & το άρωμα των μυρωδικών, των μπαχαρικών και του βουτύρου μας βοηθά να δημιουργήσουμε πιάτα που εβτυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!
Καλή επιτυχία!