Το street food της Αθήνας!
Στην Αθήνα συντελείται μια μικρή γαστρονομική επανάσταση, όχι μόνο στην haute cuisine αλλά και στο street food. Σας δείχνουμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς σε αυτή τη γευστική περιήγηση, ένα γαστρονομικό περίπατο που αποκαλύπτει τάσεις, μυστικά και προτάσεις που αξίζουν και βάζουν ιδέες!
Κουλούρια
Σουσαμένια, μαλακά ή τραγανά, μικρά ή μεγάλα, είναι πολλές φορές η πρώτη μπουκιά που βάζει κάποιος το πρωί στο στόμα του, αλλά και άλλες ώρες της ημέρας, για να του κόψει την πείνα. Οι πωλητές δρόμου έχουν τους δικούς τους προμηθευτές και οι πελάτες τις σταθερές προτιμήσεις τους.
Πίτες
Πέρα από την τυρόπιτα και τη σπανακόπιτα, η Αθήνα φημίζεται για τα μικρά εργαστήρια που ετοιμάζουν αλμυρές και γλυκές πίτες με χειροποίητο φύλλο ημέρας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα υλικά εποχής. Ψάχνοντας θα βρείτε πίτα με μοσχαρίσιο κιμά, φέτα και ντομάτα, μανιταρόπιτα, πίτα με κοτόπουλο και κάρυ, πίτα με σουτζούκι και αυγό. Την τελειότητα όμως θα την ανακαλύψετε στις μικρές, τραγανές και γεμισμένες με φέτα τυρόπιτες κουρού.
Σουβλάκι
Το εθνικό μας street food είναι υπέροχο και όταν υπηρετεί την παράδοση, αλλά και όταν εκμοντερνίζεται. Κάποιοι το αποζητούν πιο εξευγενισμένο, πάντα με αλάδωτη πίτα και περισσότερα ελληνικά μυρωδικά, φρέσκιες τηγανιτές πατάτες και τυροκαυτερή αντί για τζατζίκι, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το σουβλάκι πρέπει να περιέχει μόνο ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και μαϊντανό.
Ψαράκι
Το fish and chips δεν είναι πια μόνο προνόμιο του Λονδίνου. Πλέον μπορεί να βρει κάποιος στην πόλη φρέσκα και φθηνά τηγανιτά αφρόψαρα (γάβρος, αθερίνα, σαρδέλες,), αλλά και γαριδούλες ή ροδέλες καλαμαριού τις οποίες μπορεί να φάει ακόμη και στο χωνάκι. Εξαιρετική γεύση και ιδέα που κερδίζει όλο και περισσότερους.
Λαχματζούν, Φαλάφελ, Χούμους, Ταμπουλέ
Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει αρκετά μικρά, αλλά καλοβαλμένα μαγαζιά με έθνικ χαρακτήρα που μεταφέρουν συνταγές από την εγγύς Ανατολή (Συρία, Λίβανος, Μαρόκο) και αυθεντικά χειροποίητα εδέσματα όπως το λαχματζούν, με μοσχάρι, κρεμμυδάκι και μυρωδικά σε ψημένη ζύμη που θυμίζει πεϊνιρλί και συνδυάζεται τέλεια με τη δροσερή σαλάτα από πληγούρι (ταμπουλέ). Παρόμοιας γαστρονομικής απόχρωσης οι τραγανοί ρεβυθοκεφτέδες (φαλάφελ) και το χούμους, από ρεβίθια και ταχίνι, αλλά και η καπνιστή μελιτζάνα ως μεζές.
Πίτσα, Μπέργκερ
Όταν λέμε street food περιλαμβάνουμε και αυτά τα είδη γρήγορου φαγητού -χωρίς να σημαίνει ότι επειδή είναι γρήγορα είναι κακής ποιότητας. Το αντίθετο. Στα μπεργκεράδικα που βασίζονται στον 100% μοσχαρίσιο κιμά σχηματίζονται ουρές, ενώ υπάρχουν πολλές μικρές γωνιές για πίτσα με πρωτότυπους συνδυασμούς και ποιοτικές πρώτες ύλες που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος έστω και στο πεζοδρόμιο.
Λουκουμάδες
Η παραδοσιακή συνταγή τους θέλει από σκληρό αλεύρι, με σιρόπι μελιού, κανέλα και θρυμματισμένα καρύδια που πασπαλίζονται στην κορυφή, δύσκολα όμως μπορεί να αντισταθεί κάποιος στις σοκολατένιες παραλλαγές αλλά και στη λευκή κρέμα σαντιγί. Θα τους δείτε να παρασκευάζονται μπροστά σας και θα τους απολαύσετε ζεστούς επί τόπου.
Κρέπες
Αν και με γαλλική καταγωγή, οι κρέπες είναι εδώ και χρόνια κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας και οι Έλληνες τις κάνουν εξαιρετικά καλά. Το γέμισμα της μαλακής ζύμης, μπορεί να είναι αλμυρό ή γλυκό και η ευκολία στην ετοιμασία τους, τις καθιστούν καλή επιλογή ακόμη και στις 2 τα ξημερώματα. Κάποιοι μάλιστα τις περιχύνουν με λικέρ και στη συνέχεια τις ανάβουν με σπίρτο.
Πολυσυλλεκτικές λιχουδιές
Η Αθήνα είναι μια πολυσυλλεκτική πόλη. Έτσι είναι και το street food της. Στο κέντρο της πόλης όμως θα βρείτε και φαγητό του δρόμου με επιρροές από τη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Κολομβία), χαβανέζικο σούσι, ασιατικό και σαντουιτσάρες που έχουν τις ρίζες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γεύση και η απήχησή τους όμως οφείλεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες από ντόπιους, κατά βάση παραγωγούς. Σε ελκυστικές τιμές, για να το δοκιμάσεις και να το λατρέψεις.
Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |