To τέλειο wine pairing menu για τον κατάλογό σας!
Ο συνδυασμός κρασιού και φαγητού είναι μια τέχνη που απαιτεί γνώσεις, δοκιμές, αλλά και φαντασία. Σας προτείνουμε ένα πλήρες casual menu το οποίο με το σωστό οινικό pairing μπορεί να αποτελέσει μια κορυφαία γαστρονομική εμπειρία για τους πελάτες σας.
Ορεκτικο
Αβοκάντο γεμιστά με γαριδοσαλάτα
Θα προτείνετε αυτό το ορεκτικό με ένα λουλουδάτο Μοσχοφίλερο που θα ταιριάξει απόλυτα με τις γαρίδες, αλλά και με έναν ισορροπημένο Ροδίτη που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το αβοκάντο σε όλη του την ένταση. Ασφαλώς, επιλογή είναι και η εξαιρετικά δημοφιλής Μαλαγουζιά, αρκεί να επιλέξετε μία μέτριας οξύτητας αλλά με αίσθηση λιπαρότητας. Ταιριαστή επιλογή εδώ είναι και μια κλασική λευκή σαμπάνια.
Υλικά (για 2 μερίδες)
2 αβοκάντο
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
230 γρ. ωμές γαρίδες, καθαρισμένες
1 φλ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα
½ φλ. καλαμπόκι
¼ φλ. γιαούρτι
1 λεμόνι, χυμός
νιφάδες θαλασσινό αλάτι, κατά βούληση
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
βασιλικός,
Εκτέλεση
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά μέρος της σάρκας του αβοκάντο, αφήνοντας ¼ περίπου αυτής. Κόβουμε τη σάρκα, που έχουμε αφαιρέσει, σε κύβους και αφήνουμε στην άκρη. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια αβοκάντο, τις γαρίδες, τα ντοματίνια, το καλαμπόκι, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακινούμε καλά να ενωθούν τα υλικά.Γεμίζουμε το κέλυφος των αβοκάντο με τη γαριδοσαλάτα, γαρνίρουμε με βασιλικό και σερβίρουμε.
Σαλάτες
Σαλάτα ζυμαρικών με σπαράγγια και καπνιστό σολομό
Θα την προτείνετε με ένα αρωματικό και τραγανό Ρίζλινγκ (Riesling), με ένα φρουτώδες Σοβινιόν Μπλαν φιμέ (Sauvignon Blanc Fumé) ή με ένα ροζέ που περιέχει μέσα την ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο ή Αγιωργίτικο. Όλα ευκολόπιοτα και με μικρή επίγευση ανανεώνουν συνεχώς τον ουρανίσκο και βοηθούν τους σιελογόνους να απολαύσουν όλη τη γευστική ένταση των σπαραγγιών με τον σολομό.
Υλικά (για δύο σαλάτες)
500 γρ. πέννες ριγέ
200 γρ. σπαράγγια
1 κρεμμύδι
½ φλ. (110 ml) ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
150 γρ. καπνιστός σολομός, κομμένος σε μικρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι, φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις πέννες και τα σπαράγγια και βράζουμε για 10’. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες. Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το κρεμμύδι και τον καπνιστό σολομό και ανακατεύουμε. Όταν βράσουν οι πέννες και τα σπαράγγια, τα στραγγίζουμε, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με το μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Κυρίως
Αρνίσιο καρέ στη γάστρα με βινεγκρέτ μυρωδικών
Θα το προτείνετε με ένα βαθυκόκκινο στιβαρό Καμπερνέ Σαβινιόν (Cabernet Sauvignon), με ένα αντίστοιχης γευστικής πυκνότητας Μερλό (Merlot) ή με ένα χαρμάνι αυτών των δύο. Εξαιρετική επιλογή είναι και ένα Πινό νουάρ (Pinot Noir), που με τη δροσερή του οξύτητα και το σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων του μπορεί να ταιριάξει με τη γευστική πολυπλοκότητα του πιάτου.
Υλικά (για 8 μερίδες)
8 κομμάτια αρνί καρέ (500 γρ./κομμάτι), με κόκκαλο
αλάτι, πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ:
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
¾ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. δεντρολίβανο
4 κ.γ. θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
240 ml κόκκινο κρασί
240 ml ξύδι βαλσάμικο
6 κ.σ. μουστάρδα με μέλι
Εκτέλεση
Σε γάστρα τοποθετούμε τα κομμάτια αρνιού και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε μπολ ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρασί, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα με μέλι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το αρνί με τη βινεγκρέτ, φροντίζοντας να σκεπάζει το αρνί και το αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες. Μετά τις 12 ώρες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετούμε τη γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο και μετά από 10’ κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC. Σιγοψήνουμε το αρνί για περίπου 75’ μέχρι να μελώσει η βινεγκρέτ και να ψηθεί το κρέας.
Επιδόρπιο
Εύκολη Μους Σοκολάτας
Αυτό το επιδόρπιο ταιριάζει τέλεια με ένα κόκκινο γλυκό κρασί όπως τα πορτογαλικά Port, η κυπριακή Κουμανταρία ή μια ελληνική Μαυροδάφνη. Αυτές είναι οι προφανείς επιλογές, ενώ αποδεκτή είναι και το Πινό νουάρ (Pinot Noir). Το μυστικό εδώ για ένα σωστό ταίριασμα είναι όσο γλυκό είναι το επιδόρπιο αντιστοίχως περίπου να είναι και ο οίνος.
Υλικά (για 4-5 μπολάκια)
225 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. ζεστό νερό
4 αυγά, χτυπημένα
2 κ.σ. λικέρ (π.χ . Grand Marnier)
500 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη πολύ καλά
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε το λικέρ. Ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά μαζί με τη χτυπημένη κράμα γάλακτος. Μοιράζουμε σε μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |