Το τσίπουρο και τα συνοδευτικά του
Το τσίπουρο είναι το άχρωμο αλλά δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που αγαπά όλη η Μεσόγειος. Αποτελεί προϊόν απόσταξης από παραπροϊόντα του κρασιού και η πρώτη ύλη του είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που προκύπτει μετά από τη συμπίεση του σταφυλοπολτού.
Το τσίπουρο στην Κρήτη το λένε τσικουδιά ή ρακή ενώ σε άλλες περιοχές επικρατεί να το λένε τσίπουρο, διαχωρίζοντάς το σε σκέτο ή με γλυκάνισο. Στις άλλες χώρες υπάρχουν παρόμοια είδη με το τσίπουρο, όπως είναι η ιταλική γκράπα, το αράκ της Μέσης Ανατολής και η ζιβανία της Κύπρου.
Το τσίπουρο είναι το πιο χαρακτηριστικό ποτό με το οποίο συνοδεύει κανείς μεζέδες. Σερβίρεται παγωμένο σε μικρά ποτήρια. Κάποιοι βάζουν πάγο ενώ άλλοι προτιμούν να το καταψύξουν και να το πιουν σκέτο. Το τσίπουρο είναι ένα ποτό που τα τελευταία πολλά χρόνια δεν σερβίρεται μόνο στα τσιπουράδικα αλλά σε όλους τους χώρους εστίασης. Η έξοδος «για τσίπουρα», μοιάζει με ιεροτελεστία και γι’ αυτό καλό θα είναι να ενθουσιάσετε τους επισκέπτες σας με μοναδικές πραγματικά γεύσεις.
Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο:
-Αλμυροί μεζέδες
Ο παστουρμάς αν και βαρύς ταιριάζει πολύ με το τσίπουρο. Σκέτος ή σε παστουρμαδόπιτα με κίτρινα τυριά και τραγανό φύλλο κρούστας. Άλλοι αλμυροί μεζέδες που συνοδεύουν καλά το τσίπουρο, είναι τα παστά, το τουρσί, οι ελιές, οι παστές σαρδέλες, γαύρος μαρινάτος, η λακέρδα και φυσικά οι πιπεριές Φλωρίνης.
-Τηγανιτοί μεζέδες
Τα μικρά τηγανιτά ψαράκια όπως είναι ο γαύρος και η αθερίνα, αποτελούν αρκετά δημοφιλείς τσιπουρομεζέδες. Ομοίως το σαγανάκι από τυρί, τα τηγανιτά καλαμαράκια, οι τηγανιτές πατάτες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, τα κεφτεδάκια και τα πικάντικα λουκάνικα.
-Θαλασσινοί μεζέδες
Ποια καλύτερη συνοδεία όμως για τσίπουρο από τους θησαυρούς της θάλασσας. Το χταπόδι στα κάρβουνα, οι γαρίδες ψητές ή σαγανάκι, οι καραβίδες, τα μύδια, όλα τα όστρακα, και φυσικά οι αχινοί και το αβγοτάραχο.