Το Ζεστό Κρασί των Χριστουγέννων
Το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων είναι παράδοση που κρατά πολλά πολλά χρόνια τώρα σε πολλές χώρες του κόσμου.
Κόκκινο κρασί καλής ποιότητας, με αρώματα εσπεριδοειδών και μπαχαρικών. Χαλαρώνει, ζεσταίνει και κοκκινίζει τα μάγουλα για όλους τους καλούς λόγους. Μέλι! Έχει μέσα και μέλι! Οι πελάτες της επιχείρησή σας θα το λατρέψουν αν στο τέλος ενός γεύματος, τους ευχηθείτε «Χρόνια πολλά!» με ένα ποτήρι ζεστό κρασί των Χριστουγέννων. Νοσταλγικό κρασί της θαλπωρής και της αγάπης.
Για να φτιάξετε 1 λίτρο ζεστό κρασί των Χριστουγέννων θα χρειαστείτε: 1 λίτρο κόκκινο κρασί όχι στυφό, 1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο, 4 αστεροειδείς γλυκάνισους, 1 ξύλο κανέλας, ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο, ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο ή 4 γαρίφαλα, 1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το κρασί και όλα τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά της συνταγής. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σας ζαλίζουν τα αρώματά τους.
Είναι προτιμότερο να το σερβίρετε σε μια βαριά και ωραία χειμωνιάτικη κούπα καθώς είναι ζεστό. Αφενός θα είναι πιο εύκολο για τον πελάτη σας να πιάσει το ποτήρι χωρίς να καεί, αφετέρου θα διατηρηθεί ζεστό για περισσότερη ώρα. Μέσα σε κάθε μια κούπα προσθέστε και μια φέτα πορτοκάλι από εκείνες που νωρίτερα έβραζαν με το κρασί.
- Το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί από μαύρη ή καστανή ζάχαρη που ταιριάζει εξαιρετικά και με το κρασί και με τα εσπεριδοειδή. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα και η διατροφική αξία του μελιού είναι ασυναγώνιστη και το αποτέλεσμα θα είναι πιο ποιοτικό.
- Το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων πίνεται εύκολα, έτσι ζεστό και γευστικό που είναι… η αλήθεια όμως είναι πως παράλληλα είναι και πάρα πολύ δυνατό. Καλό είναι, λοιπόν, να ενημερώσετε σχετικά τους πελάτες σας, δεδομένου ότι το προσφέρετε στο τέλος και λίγο πριν φύγουν από την επιχείρησή σας, ώστε αυτός που οδηγεί να δοκιμάσει αλλά να μην το παρακάνει.
- Τέλος, μπορείτε να το εντάξετε κανονικά στους καταλόγους σας τις ημέρες των γιορτών ως εναλλακτική πρόταση αλκοολούχου ποτού. Ταιριάζει με τα περισσότερα πιάτα. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι κάτι που πίνεται όλον τον χρόνο!