Επικοινωνία
2168080500 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο & χρέωση βάσει παρόχου)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Τρούφα: Το μαύρο διαμάντι της κουζίνας σας!

Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριού, εξαιρετικά δυσεύρετου, με έντονη γεύση και ακόμη πιο έντονο άρωμα που πραγματικά απογειώνει κάθε γαστρονομική δημιουργία
- ακόμη και το πιο απλό πιάτο. Γνωρίστε τη και αξιοποιήστε τη! 

 

Η συγκεκριμένη οικογένεια μανιταριών «ζει» περίπου πέντε έως τριάντα εκατοστά κάτω από τη γη, πλάι σε ρίζες αιωνόβιων δέντρων, περιμένοντας να ανακαλυφθεί από κάποιο ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί και τον συνοδό του (τρουφοσυλλέκτη). Υπάρχουν διάφορα είδη τρούφας, ανάλογα με το χρώμα (συνήθως μαύρο, σπανίως λευκό), την προέλευση και την εποχή της ανάπτυξης, με τις τιμές να ξεκινούν περίπου από τα 500 ευρώ το κιλό και να φτάνουν εύκολα και τις 5000 ευρώ.
Παρότι η τιμή τους ταιριάζει, κατά βάση, μόνο σε κορυφαία εστιατόρια, δεν χρειάζεται να ξοδέψει κάποιος μία περιουσία για να απολαύσει αυτόν τον γαστρονομικό θησαυρό. Τα διάφορα τυποποιημένα προϊόντα άγριας ή καλλιεργούμενης τρούφας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, για αυτό και ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να την εντάξει στο μενού του, όσο «ταπεινό» κι αν είναι αυτό.

Τα παραγόμενα προϊόντα της είναι το λάδι, το βούτυρο, το αλάτι, οι σάλτσες, το μπαλσάμικο τρούφας, τα αποξηραμένα τεμάχια, αλλά και τα φρέσκα ψιλοκομμένα κομματάκια σε βαζάκια που μπορούν να προστεθούν και να νοστιμίσουν τα διάφορα πιάτα, κάνοντας τους πελάτες σας ευτυχισμένους. Ακολουθούν, ορισμένες προτάσεις για γεύσεις που μένουν αξέχαστες: 

Ζυμαρικά
Προσθέστε λίγο λάδι τρούφας ή βούτυρο τρούφας στα σπαγκέτι που έχετε βράσει και αφήστε τα να πάρουν μια βράση, πριν προσθέσετε τη σάλτσα. Ιδανικά, αυτή μπορεί να είναι μια σάλτσα μανιταριών (άγριων και καλλιεργούμενων), στην οποία προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστα κομματάκια μαύρης τρούφας.

Κρέας
Μπορείτε να συνοδεύσετε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με μια σάλτσα μανιταριών στην οποία θα έχετε προσθέσει ελάχιστα κομματάκια τρούφας, αλλά και με κάθε κομμάτι κρέατος φλαμπέ το οποίο μπορείτε να βουτυρώσετε με βούτυρο τρούφας.  

Ριζότα
Το ριζότο μανιταριών (συνήθως Πορτσίνι) με λάδι τρούφας, μανιτάρια και παρμεζάνα θεωρείται κλασικό ιταλικό πιάτο με ακαταμάχητη γεύση και όντως έτσι είναι!

Ομελέτες – αυγά
Προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας τρουφόλαδο στο λάδι (ή στο βούτυρο) που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε την ομελέτα ή την στραπατσάδα ή απλώς χτυπήστε τα αυγά με το πεντανόστιμο αλάτι τρούφας.

Ψάρια – Θαλασσινά
Το άρωμα της τρούφας ταιριάζει πολύ με τα φιλέτα μεγάλων ψαριών (μαγιάτικο, σφυρίδα, ξιφίας), αλλά και τις γαρίδες. Σε μια τέτοια περίπτωση θυμηθείτε να μειώσετε την ποσότητα λεμονιού και σκόρδου. 

Σούπες
Ψαρόσουπα, μανιταρόσουπα, σπαραγγόσουπα, τραχανάς. Με λίγο ξύσμα, λίγο αλάτι ή λάδι τρούφας, μπορείτε να προσφέρετε ένα πιάτο ανώτερης γεύσης. Προσοχή στην ποσότητα, γιατί δεν πρέπει να επικαλυφθούν εντελώς οι γεύσεις των άλλων συστατικών. 

Άλλες προτάσεις
Μερικές σταγόνες τρουφόλαδου στην Ρόκα-Προσούτο πίτσα σας, τη μετατρέπουν σε γκουρμέ δημιουργία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στον πουρέ πατάτας. Στα ψητά λαχανικά επιλέξτε ένα μπαλσάμικο τρούφας, ενώ στη μελιτζανοσαλάτα προσθέστε μαζί με όλα τα άλλα υλικά και μισό κουταλάκι λάδι τρούφας.

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

Δειπνοσοφιστήριο