Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές για νόστιμο κρέας από το Δειπνοσοφιστήριον Catering!
Ο Φεβρουάριος φέρνει μαζί του τις απόκριες -την κατεξοχήν γιορτή της ανεμελιάς και του κεφιού- αλλά και την αγαπημένη μέρα των κρεατοφάγων, την Τσικνοπέμπτη! Η Τσικνοπέμπτη, πέρα από ημέρα χαράς, κεφιού και γλεντιού, αποτελεί και μια πολύ καλή ευκαιρία για την επιχείρησή σας, μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμήσουν να βγουν έξω για φαγητό και διασκέδαση.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε «νόστιμα» μυστικά που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε και να προετοιμάσετε σωστά τα κρεατικά σας, ώστε να ευχαριστήσετε τους πελάτες σας την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.
1) Δώστε βάση στην επιλογή του κρέατος. Επιλέξτε το κατάλληλο κομμάτι για το είδος του φαγητού που θα μαγειρέψετε. Η βοήθεια του χασάπη σας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το βήμα.
2) Το σίτεμα του κρέατος ωφελεί μόνο στα κομμάτια που προορίζονται για ψήσιμο.
3) Το φρέσκο κρέας έχει χρώμα κόκκινο, λαμπερό και σφιχτό ενώ το κρέας που είναι θαμπό, πλαδαρό και με χρώμα άτονο κεραμιδί είναι περισσότερων ημερών.
4) Τα κομμάτια κρέατος που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ζώου είναι πιο γευστικά.
5) Καρυκεύματα ή μπαχαρικά, όπως το μαύρο πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο δίνουν γεύση και άρωμα στα κρέατα πριν ψηθούν, χρησιμοποιήστε τα στη μαρινάδα σας.
6) Μαρινάδα: Θυμηθείτε η μαρινάδα περιλαμβάνει 3 βασικά συστατικά:
- Λάδι
- Όξυνα: ξύδι, κρασί, λεμόνι, πορτοκάλι,
- Συστατικά για το «δέσιμο»: γάλα, γιαούρτι και
- Αρωματικά βότανα, μπαχαρικά που θα ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα.
Επίσης, μην ξεχνάτε: Υπάρχουν χρονικά όρια μαριναρίσματος για το κάθε είδος κρέατος:
- Μοσχάρι έως 24 ώρες
- Χοιρινό έως 6 ώρες
- Κοτόπουλο έως 4 ώρες
7) Πριν το ψήσιμο τα κρέατα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ψηθούν ομαλά και να είναι γευστικά στο αποτέλεσμά τους.
8) Χρόνος ψησίματος: Για να έχουμε ένα ζουμερό και μαλακό κρέας πρέπει να έχουμε και σωστούς χρόνους ψησίματος, διαφορετικά το κρέας «καταστρέφεται» σε γεύση και όψη.
Πιο αναλυτικά:
- Δυνατή φωτιά θέλουν τα παϊδάκια, λουκάνικα, μπιφτέκια και οι μπριζόλες που έχουν κοπεί λεπτές.
- Χαμηλή φωτιά και αργό ψήσιμο θέλουν οι μεγάλες μπριζόλες και οι σπαλομπριζόλες
- Μην πιέζετε το κρέας πάνω στη σχάρα, διότι θα γίνει σκληρό και στεγνό, αφού θα χάσει τους χυμούς του.
- Οι μπριζόλες από λάπα πριν ψηθούν θα πρέπει να πουν σε μαρινάδα και να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά.
9) Τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται σε βάθος και να χαράζονται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας.
10) Κατά την διάρκεια του ψησίματος μην βάλετε λεμόνι στα κρέατα, διότι υγραίνει και μαλακώνει η πέτσα του. Προσθέστε το στο τέλος, γιατί και η νοστιμιά του θα διατηρηθεί αλλά και η βιταμίνη C δεν θα καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία.
Ακολουθήστε τα παραπάνω tips και σίγουρα οι πελάτες σας θα νιώσουν ότι έκαναν τη σωστή επιλογή!
Καλή Αποκριά!
Από το |