Τσουρέκι & κουλουράκια! Tips για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.
Το Πάσχα πλησιάζει και ο φούρνος της γειτονιάς θα μοσχομυρίσει! Το τσουρέκι και τα κουλουράκια έχουν την τιμητική τους. Το τσουρέκι ειδικά την περίοδο του Πάσχα είναι σημαντικό στοιχείο παράδοσης, το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, διότι το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το σχήμα του σε πλεξούδα συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Ο στόχος για το τσουρέκι είναι να γίνει αφράτο και φυσικά νόστιμο! Δείτε τα μυστικά που θα φέρουν την επιτυχία & θα ευχαριστήσουν τους πελάτες σας:
- Χρησιμοποιούμε πολύ δυνατό αλεύρι. Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσεται η γλουτένη με αποτέλεσμα η μαγιά να «θωρακίζεται» και το τσουρέκι να φουσκώνει.
- Χρησιμοποιούμε την σωστή δόση αλεύρι και δεν βάζουμε παραπάνω. Αν η ζύμη μας κολλάει στα χέρια ρίχνουμε λίγο λάδι.
- Ο χρόνος για να φουσκώσει ένα τσουρέκι εξαρτάται από το βάρος του πχ για 500γρ απαιτείται 30-45 λεπτά και σε φούρνο 40C.
- Ζυγίζουμε τις πλεξούδες, θέλουμε να έχουν το ίδιο βάρος για να φουσκώσουν ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε αλουμινένια ταψάκια και χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί γιατί έτσι δεν «αρπάζουν» τα τσουρέκια από την κάτω πλευρά.
- Μόλις τα τσουρέκια φουσκώσουν θα πρέπει άμεσα να τα ψήσετε. Αν δεν τα προλάβετε τότε θα ξεφουσκώσουν και θα ζαρώσει η ζύμη. Μην τα πειράξετε περιμένετε να ξεφουσκώσουν τελείως και κατόπιν να τα ψήσετε.
- Το κόκκινο αυγό δεν το τοποθετούμε από την αρχή. Μόλις βγάλουμε τα τσουρέκια ζεστά από τον φούρνο, με την βοήθεια μιας κουτάλας ανοίγουμε μια τρύπα και τοποθετούμε το αυγό. Το τσουρέκι θα κρυώσει και θα αγκαλιάσει σφιχτά το αυγό!!
- Αντί για κρυσταλλική ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι και αντί για κανονικό γάλα να χρησιμοποιήσετε γάλα καρύδας. Ένα γευστικό και υγιεινό τσουρέκι για αυτούς που κάνουν δίαιτα ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.
3 Tips για τα πασχαλινά κουλουράκια!
- Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μεγάλη ταχύτητα για αρκετή ώρα.
- Προσθέτουμε αμμωνία για να βγουν τραγανά τα κουλουράκια. Για κάθε κιλό αλεύρι χρειάζονται 2 κουταλάκια αμμωνία σε μισή κούπα γάλα.
Αν πάλι θέλετε να προσφέρεται στους πελάτες σας και κάτι πιο ελαφρύ, δημιουργήστε κουλουράκια πασχαλινά διαίτης. Αντικαταστήστε την ζάχαρη με stevia και το γάλα με 0% λιπαρά. Σκέτη απόλαυση αλλά με λίγες θερμίδες. Θα σας λατρέψουν και οι πωλήσεις σας θα είναι στα «ύψη»!
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!!