Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Το Δειπνοσοφιστήριον Catering και ο Chef Δημήτρης Σκαρμούτσος μας προτείνουν τρόπους για να δημιουργήσουμε Χριστουγεννιάτικα Παραδοσιακά Γλυκά... «Αλλιώς»!
Μελομακάρονα
Η επικάλυψη σοκολάτας μεταμορφώνει τα μελομακάρονα σε ένα γλυκό στο οποίο είναι αδύνατον να αντισταθεί κάποιος. Μια καλή, πικρή κουβερτούρα είναι αναμφίβολα ο πιο ταιριαστός συνδυασμός. Για διαφοροποίηση, δοκιμάστε τα και με κουβερτούρα γάλακτος.
Μια άλλη πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για πορτοκάλι, χυμό φρέσκων μανταρινιών που υπάρχουν άφθονα στην αγορά αυτήν την περίοδο. Τους δίνουν μια μοναδικά λεπτή γεύση που εξισορροπεί ακόμη και το πιο βαρύ σιρόπι.
Μια γκουρμέ πρόταση είναι τα μελομακάρονα με γέμιση. Δεν είναι τόσο δύσκολα όσο ακούγονται και σας δίνουν την ευκαιρία να πρωτοτυπήσετε. Μια γκουρμέ πρόταση είναι τα γεμιστά μελομακάρονα με αποξηραμένα απύρηνα δαμάσκηνα. Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε την ελληνική καρυδόψιχα με άλλους ξηρούς καρπούς, από ψίχα φιστικιού Αιγίνης μέχρι καρύδια Πεκάν και Μακαντέμια.
Κουραμπιέδες
Και εδώ, η σύγχρονη τάση με την επικάλυψη σοκολάτας μπορεί να επικαλύψει τη γευστική παράδοση. Σας προτείνουμε, όμως, να αποφύγετε τη σκούρα κουβερτούρα και τη γάλακτος, για να επιλέξετε λευκή κουβερτούρα ως πιο ταιριαστή.
Η μαστίχα είναι ένα άλλο υλικό που μπορεί να δώσει εξαιρετικά διακριτικό άρωμα στους κουραμπιέδες αλλά και αέρινη υφή, είτε ραντίζοντάς τους στο τέλος με μαστιχόνερο αντί για ανθόνερο, είτε προσθέτοντας στη ζύμη λίγη τριμμένη μαστίχα.
Και με τους κουραμπιέδες μπορείτε να διαφοροποιηθείτε στο θέμα των ξηρών καρπών και αντί για αμύγδαλο να χρησιμοποιήσετε φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια, τα οποία δένουν εξαιρετικά με τη λευκή σοκολάτα.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μια πιο σοφιστικέ και εκλεπτυσμένη σύνθεση, όπως για παράδειγμα με ξύσμα λεμονιού (αντί για βανίλια) και αποξηραμένα κράνμπερις αντί για αμύγδαλα.
Με δεδομένο ότι κάποιοι φουσκώνουν με τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τους φτιάξετε και με αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Δίπλες
Εδώ, οι πιθανές παραλλαγές είναι λίγες. Μια από αυτές έχει να κάνει με την αντικατάσταση του τυπικού πορτοκαλιού με χυμό από σαγκουίνια, με ελαφρώς κοκκινωπό ή βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Προσοχή, όμως, όχι κατακόκκινο διότι θα σκουρύνει πολύ το χρώμα τους. Η πλούσια γεύση από το σαγκουίνι και το πληθωρικό άρωμα θα κάνει τις δίπλες ανεπανάληπτες.
Μπορείτε επίσης, να παίξετε με τους ξηρούς καρπούς και πέρα από καρύδια να προσθέσετε και άλλους καβουρδισμένους και ψιλοκομμένους (φουντούκια, αμύγδαλα).
Τέλος, η προσθήκη λίγου ουίσκι ή μπράντι στο μείγμα θα τους δώσει έναν συναρπαστικό γευστικό χαρακτήρα.