Ζero Waste Μanagement: Ένα μέλλον με μηδενικά απόβλητα!
Χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για να στρέψετε την επιχείρησή σας στη σωστή πλευρά και να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα -αλλά και τα απόβλητά της- και γιατί όχι, να το φέρετε λίγο πάνω από το μηδέν. Είναι εφικτό!
Καφέ, μπαρ και εστιατόρια οφείλουν να διαχειριστούν καλύτερα τα απόβλητά τους. Δεν είναι μόνο μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση απέναντι στον πλανήτη, αλλά και κάτι που βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων, μα και στη βελτίωση της φήμης των χώρων αυτών εστίασης μεταξύ του κοινού. Σας δείχνουμε πώς να ξεκινήσετε να κάνετε καλό στον πλανήτη.
Πριν προχωρήσουμε, να τι περιέχει ο σκουπιδοτενεκές του εστιατορίου: Σε ποσοστό 50%, οργανικά απορρίμματα (υπολείμματα τροφών και αποφάγια), 20% χαρτί και χάρτινες συσκευασίες, 10% γυάλινες συσκευασίες και φιάλες, 10% μέταλλα (αλουμίνιο, καπάκια και μικρά μεταλλικά αντικείμενα), 10% πλαστικά. Όπως, λοιπόν, είναι απολύτως κατανοητό από την παραπάνω κατανομή, η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων πρέπει και μπορεί να ανακυκλωθεί. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, ελάχιστα είναι τα απορρίμματα ενός εστιατορίου που πρέπει να καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.
Στην κουζίνα…
1. Συλλέξτε και ανακυκλώστε το λάδι μαγειρέματος. Σε συνεργασία με κάποια εξειδικευμένη εταιρεία μπορείτε να μετατραπεί σε βιοντίζελ. Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.
2. Παραγγείλετε φρέσκα υλικά (φρούτα, λαχανικά) σε μικρές παρτίδες και τα ξηρά υλικά προμηθευτείτε τα χύμα και όχι σε πλαστικές ή νάιλον συσκευασίες.
3. Χρησιμοποιήστε όλα τα μέρη των φρούτων και των λαχανικών σας, για διαφορετικές συνταγές.
4. Χρησιμοποιήστε σαφώς σημασμένους κάδους για την ανακύκλωση των (πλαστικών, γυάλινων, μεταλλικών) υλικών και την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων.
5. Αγοράστε προϊόντα με την ελάχιστη απαραίτητη συσκευασία και η οποία μπορεί να ανακυκλωθεί.
6. Τοποθετήστε φίλτρα νερού σε όλες τις βρύσες για να κατακρατούν τα οργανικά υπολείμματα.
Στο τραπέζι…
7. Είναι σημαντικό να εργαστείτε με βάση τις εποχές, επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τα πιάτα του καταλόγου σας. Με αυτό τον τρόπο μετριάζετε την επιπλέον χρήση και κατανάλωση πρώτων υλών.
8. Προσφέρετε όχι μόνο το κανονικό μέγεθος μερίδας, αλλά και μικρότερο σε κάποια πιάτα για να αυξήσετε τις ροές.
9. Συμβουλέψτε με ειλικρίνεια τους πελάτες, αν έχουν παραγγείλει πολλά πιάτα και είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται να τα καταναλώσουν. Αποτρέψτε τους ευγενικά να το παρακάνουν.
10. Αποφύγετε τα αντικείμενα μιας χρήσης (μαχαιροπήρουνα, κουτάλια, αναδευτήρες μπαχαρικά) και χρησιμοποιήστε χάρτινα και βιοδασπώμενα καλαμάκια.
11. Εκτυπώστε τα μενού και τους καταλόγους σας σε ανακυκλωμένο χαρτί.
Στην κοινότητα…
12. Προτείνετε τη μεταφορά των υπολειμμάτων (leftovers) του φαγητού για το σπίτι και προσφέρετε οικολογικές σακούλες / δοχεία για αυτό.
13. Μοιραστείτε τις οικολογικές σας δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να κάνουν το ίδιο.
14. Δώστε τη δυνατότητα στο προσωπικό σας να ενημερωθεί για τη σημασία και τις πρακτικές της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.
Από την ομάδα του Δειπνοσοφιστήριο Catering |